Baba

Könnyen túlmelegedhet a babakocsiban a gyerek, ha így próbálod védeni

Jön a kánikula, de egyáltalán nem mindegy, hogy véded a kisbabádat a hőségtől!
2022. Június 11.
A hőségben fokozottan kell vigyázni a babára! (Fotó: Getty Images)

Beköszöntött a nyár és sok szülő ösztönösen letakarja a babakocsit a napsütésben, de biztonságos ez? Vannak, akik a káros UV-sugárzástól féltik a picit, mások pedig a túlmelegedés miatt nem raknak rá takarót.

Dr. Rahul Chodhari, a Royal College of Paediatrics gyerekorvosa arra figyelmeztet, hogy a babakocsik takarására használt anyagok veszélyesek is lehetnek. A szakember kiemeli, hogy a babákra veszélyes időszak a délelőtt 11 és délután 3 óra közötti, amikor a nap a legerősebb.

Dr. Chodhari szerint a kulcs az, hogy kiválasszuk, mivel takarjuk le a babakocsit – ha vastag takarót választasz, a babakocsi “jelentősen felmelegedhet”. Az orvos úgy véli, a legjobb egy vékony, hálós anyagból készült takaró. Az anyag típusa mellett Dr. Chodhari arra kérte a szülőket, hogy vegyék figyelembe az anyagok színét is. “A világos, szintetikus hálók valamivel jobbak, mint a sötétebbek” – mondja. “A világosabb árnyalatok nem szívják el a hő nagy részét, és bizonyos módon visszaverik.”

Svante Norgren svéd gyermekorvos azt kutatta, milyen a hőmérséklet egy babakocsi belsejében. Vizsgálata szerint a 11:30 és 13 óra között kihelyezett babakocsi, letakarás nélkül elérte a 22 °C-ot. Ám, amikor letakarták, azonnal a veszélyes 34 fokra ugrott a belső hőmérséklet.

Egy kisgyereknél három kockázat miatt kell aggódni a kánikulában: a kiszáradás, a hőguta és a leégés.

A gyerekek sebezhetőbbek, mint a felnőttek, ezért gyakran nem vesszük észre, hogy meleg van, de fokozott elővigyázatosságot kell tennünk a gyermekek esetében, különösen, ha egy év alattiak. A fényvédő védelemre érdemes gondolni, megfelelő – legalább 30-as erősségű -naptejre szükség van, még akkor is, ha a baba nem megy ki a közvetlen napfényre.

Persze a babakocsira szerelhető napernyő felhelyezése önmagában is csökkentheti a túlmelegedés kockázatát.

“Ha hat hónaposnál idősebbek, hajlamosak egy kicsit unni a vizet, ezért próbáljátok ki a hígított gyümölcslevet, a házi készítésű jégkását, a jégkockákat – ezek nagyszerű módjai annak, hogy hűvösebben tartsák a gyerekeket” – javasolja az orvos.

A pancsoló medencék is remek mód a kicsik hűsítésére, csak ügyeljünk arra, hogy árnyékban tartsuk őket és legyünk mindig mellettük! (VIA)