Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Könnycsatorna-elzáródásra is utalhat a szem váladékozása

Szerző: Babaszoba.hu

2015. június 30. | Frissítve: 2016. augusztus 26.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülöttek mintegy hat százaléka elzáródott vagy nem megfelelően kifejlődött könnycsatornával születik.

Tünet: alvás után összeragadnak a szemhéjak


Az első hetekben szinte egyáltalán nem termelnek könnyet a szemhéjban elhelyezkedő könnymirigyek, így csak két-három hetes korban jelentkeznek az első tünetek: a baba szeme váladékozik, alvás után összeragadnak a szemhéjak, aztán kitisztul, majd újra váladékos, de nem piros a szem.
A tüneteket az okozza, hogy a folyamatosan termelődő és a szemet öblítő-tisztító könny szűkület vagy elzáródás miatt nem tud a maga vezetékében, a könnycsatornában haladni. A könnycsatorna-elzáródás (dakriosztenózis) fertőzés okozta hegesedés miatt is kialakulhat, érintheti mindkét szemet vagy csak az egyiket, az elzáródás lehet teljes vagy csak időnként gátolt - ez a tünetek alapján, vizsgálat nélkül diagnosztizálható.
A könnycsatorna a növekedéssel tágulhat is, masszírozása is segíthet szűkületnél. Az orvos utasítása alapján a belső szemzug felől az orrgyök irányába masszírozzuk naponta két-három alkalommal. Ha ez nem hoz eredményt, vékony szonda bevezetésével, átmosással teszik átjárhatóvá a könnycsatornát.
A beavatkozás - nem "felszúrás" - fájdalommentes és gyors, de a baba fejét teljesen mozdulatlanul kell tartani hozzá, tehát lefogják -, ezt nem szereti egy pici sem, ezért ordít torkaszakadtából. Amennyiben ez szükséges, nem érdemes halogatni, mert egyéves korban már altatással, sebészeti megoldással lehet csak orvosolni a bajt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák