Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Komfortszopizás - Mit kell tudni róla?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 15. | Frissítve: 2019. július 26.

Forrás: babaszoba.hu

Ne hagyd, hogy állandóan szopizzon, főleg azt ne, hogy cumizzon rajtad a gyerek! - gyakran hangzik el ez a tanács kisbabás anyukáknak. Aki ezt mondja, nagyon rossz tanácsot ad, a komfortszopizásnak ugyanis nagyon fontos funkciói vannak.

Komfortszopizás - Mit kell tudni róla?

Amikor a baba szopizik, akkor annak többféle oka is lehet: az úgy nevezett nutritív, azaz amikor táplálékot vesz magához (eszik, iszik) és amikor nem a táplálékigényét szeretné kielégíteni, hanem a megnyugvást, testközelséget keresi vagy fájdalomcsillapításként szopizik. Az utóbbira szokták mondani, hogy csak cumizik a mellen és nem arra "használja", amire az való.
Ez az állítás azért téves, mert a táplálkozáson túl a babának még számos, a fent már említett igénye is a szoptatás során elégül ki. Ilyen komfortszopizás során mind a babában, mind az anyában olyan anyagok szabadulnak föl, amelyek mindkettőjüket ellazítják, megnyugtatják. (Jó anyai példa erre, hogy szoptatás során sok anya is elálmosodik, elbóbiskol.)
Fontos funkciója még a komfortszopizásnak, hogy ilyenkor a babában olyan emésztőenzimek szabadulnak föl, amelyek segítik az emésztést.
A komfortszopizás a tejtermelés szempontjából is fontos: minél többet van mellen a baba, annál több ingert kap a mell és így elegendő tej termelődik.
Azok az igény szerint szoptatott babák, akiket hagynak annyiszor és olyan hosszan szopizni ahányszor erre szükségük van - tehát nem korlátozzák a komfortszoptatások számát sem - azok között nagyon kevesen vannak, akik cumiznának vagy az ujjukat szopnák. Egyszerűen nincs szükségük mellpótlékokra.
A komfortszopizás tehát nemhogy ártalmas vagy felesleges, hanem éppen ellenkezőleg ugyanolyan fontos, mint a baba táplálékigényét kielégítő szoptatás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések