Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Köldökproblémák az újszülött babánál

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 21. | Frissítve: 2019. április 2.

Forrás: babaszoba.hu

Köldökvérzés, köldöksérv, köldökgranuloma és ragacsos köldök. Mit jelentenek ezek a kifejezések, és mit lehet velük tenni?

Köldökproblémák az újszülött babánál

Az újszülött köldökét különös körültekintéssel kell gondozni, különben könnyen kaput nyithat a kórokozóknak. Jobb, ha a köldökcsonkra nem hajtod rá a pelenkát, mert benedvesedhet, vagy az ürülék beszennyezheti. A köldökcsonk leválásáig ne érje a köldököt a víz fürdés közben.

Köldökvérzés

A köldökcsonk leesése utáni első két hétben gyakoriak a kisebb utóvérzések, amelyek többnyire a köldökön és a pelenkán láthatók véralvadék formájában. Ezek a vérzések ártalmatlanok, nem kell kezelni őket. Gondozd a köldököt továbbra is a fent leírtak szerint.

Köldöksérv

Ha nem zárul be elég gyorsan a rés, ahol a köldök a hasfalat áttöri, a köldökgyűrűt lezáró kötőszövet felszakadhat, olykor három centiméteres átmérővel is. A köldök területén egy lyuk tapintható vagy visszanyomható kidomborodás látható. A kisebb köldöksérv az első életévben rendszerint magától is elmúlik, a köldöktapasz vagy köldökkötés nem használ. Ha a köldöksérv nagyobbodik vagy nem lesz kisebb, operálni kell. A lágyék- és köldöksérvet ambulánsan műtik.

Köldökgranuloma

Ha a még nem egészen begyógyult köldökcsonk burjánzani kezd, köldökgranuloma alakul ki; kis, nedvedző rózsapiros csomócska, amely a köldökben vagy abból kifelé növekszik. Vidd a babát orvoshoz, aki a granulomát maratással fogja eltávolítani.

Ragacsos köldök

A ragacsos köldök kezdődő fertőzés jele. Keresd fel az orvost, ha a baba köldökén sárgás váladékot (gennyt) észlelsz, mert fennáll a vérmérgezés veszélye. Az orvos ellenőrzi, van-e sipoly (nyílt járat a hasfalon át), és antibiotikumos kenőcsöt vagy hintőport ír fel, amely a gyulladást elmulasztja. A sipolyt minden esetben műteni kell.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák