Baba

Köhög a baba

Virraszt az egész család, ha köhög a kisbaba. Arra törekszünk tehát, hogy mielőbb meggyógyuljon, ez azonban sokszor hetekig is elhúzódhat. Vajon mi állhat a makacs panaszok hátterében?
2007. Szeptember 08.

Ha köhög a baba

A jelenség tulajdonképpen nem más, mint az alsó légutak válasza valamilyen “idegen” anyag jelenlétére. Ezért az esetek többségében helytelen az a törekvés, hogy először is csillapítani próbáljuk a köhögést.

Igaz ugyan, hogy így átmenetileg csend borul a szobára, s nemcsak a kicsi jut némi pihenéshez, hanem valamennyi álmatlanságban szenvedő családtag is, közben azonban akadályozzuk a váladék távozását, s ez inkább elodázza, mint felgyorsítja a gyógyulást.

További hasznos tartalmakat találsz nátha témában itt.Egy gyakran idézett mondás szerint gyerekkorban a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be. Az elhúzódó köhögés szinte mindig azzal függ össze, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban gyakorlatilag állandósulnak a nátha különböző válfajai.

Eleinte vizes, azután sűrűbbé váló fehéres orrfolyással kezdődik, majd rendszerint felülfertőződik, és a váladék színe sárgás-zöldesre változik (bár a legfrissebb szakmai vélemények szerint a zöldes orrváladék nem feltétlenül jelenti azt, hogy bakteriálissá vált a nátha). A kicsik eleinte egyáltalán nem tudnak orrot fújni, nagyjából nyolc-tíz éves korukra képesek olyan hatékonyan elvégezni ezt a műveletet, ahogy kellene. A pangó váladék azonban kiváló táptalaj a kórokozóknak, amelyek aztán a lélegzéssel könnyen lejutnak az alsó légutakba.

Hatékony orrszívás

A különféle orrszívókkal nagyon hatékonyan eltávolíthatjuk a váladékot. Ezt azonban csak akkor nevezhetjük tényleg hatékonynak, ha óránként többször is sor kerül rá, s úgynevezett megszakított szívást végzünk: egy-két másodpercenként egy pillanatra kihúzzuk a szívófejet az orrból.

Használat után mindig mossuk ki alaposan a szívófejet, és naponta egyszer fertőtlenítsük is. Előfordulhat, hogy az orrszívást orrcsepp vagy orrspray alkalmazásával kell hatékonyabbá tennünk. A beszáradt váladékot – ha még szopik – néhány csepp anyatejjel, és tengerisó-oldattal lazíthatjuk fel.

Kedvező légköri viszonyok

A súlyosbodó köhögés kialakulásában jelentős szerepe van, különösen télen, a száraz szobalevegőnek. A túlfűtött, levegőtlen helyiségekben kiszáradnak a légutak nyálkahártyái, s ez további köhögésre ingerel, ráadásul a beszáradó, sűrű váladékot sokkal nehezebb kiköhögni. Ezért megfelelő, nagyjából hatvanszázalékos relatív páratartalomról is gondoskodnunk kell, miközben a hőmérsékletet legfeljebb 20 Celsius-fokra állítjuk be.

Ha nem lázas a gyerek, tiszta levegőjű helyre nyugodtan vihetjük sétálni. A meleg pára belélegeztetését (forró inhalálást) manapság nem javasolják a szakemberek. A porlasztott hideg pára belélegeztetése, esetleg az orvos tanácsára a váladékot hígabbá tevő gyógyszerrel kiegészítve sokat javíthat az állapoton. Ehhez különböző árfekvésű készülékek kaphatók, akár gyógyszertárban is. Az örökmozgó, ráadásul a betegség miatt nyűgös kicsiket persze nehéz rávenni, hogy naponta többször is inhaláljanak.

Gondoskodjunk ilyenkor megfelelő szórakoztatásról, meséljünk neki, miközben az ölünkbe ültetjük, vagy készítsünk oda egy kis dobozt érdekes kacatokkal.

Ha végighányja a gyerek az éjszakát

Kisgyerekeknél meglehetősen gyakori, hogy az éjszakai órákban olyannyira felerősödik a köhögés, hogy a hosszú, kimerítő rohamok közepette hányásra is sor kerül. Egyrészt a köhögés ingerli, másrészt a gyomorba is lecsorog a fertőzött váladék, s ott is hurutos tüneteket, hányást, hasmenést okoz.

Szükség esetén éjszaka is szívjuk le a gyerek orrát az odakészített porszívóval, segítsünk neki felköhögni és kiöklendezni a váladékot, és itassuk mindannyiszor vízzel vagy cukormentes borsmentateával. Ne hagyjuk magára a szobájában, feküdjünk mellé, hogy idejében felneszeljünk, ha ismét hányásra kerülne sor. Sokszor fel sem ébrednek rá egészen, ezért könnyen belélegezhetik a hányadékot.

Nagyon makacs, fulladással járó köhögésnél, nehezített ki- vagy belégzésnél keressünk fel mielőbb pulmonológus szakorvost, mert a tüneteket gyakran vírusfertőzés hatására kialakuló asztma okozza. Ilyenkor olyan belélegezhető készítményeket ír fel az orvos, melyek a megelőzést és a légszomj oldását is segítik. Megfelelő segédeszközzel csecsemők kezelése is megoldható.

Belélegzett valamit?

Ha a görcsös, rohamszerű köhögést vagy elhúzódó köhécselést semmilyen felső légúti tünet sem előzi meg, vagyis a kicsinél sem híg, vízszerű, sem sűrű orrváladékozást nem tapasztaltunk, elsőként mindig arra kell gondolni, hogy a légutakba került idegen test – szösz, borsó, apró tárgy, hintőpor, mag – okozza a panaszt. Ilyenkor fül-orr-gégész szakorvos végzi el megfelelő műszerrel az oda nem való szennyeződés eltávolítását. Mivel röntgenvizsgálattal nem minden esetben látható az idegen test, hörgőtükrözésre is szükség lehet, amit altatásban végeznek.

Krupp

A kruppos roham rendszerint jelentősebb előzmények nélkül, éjszaka jelentkezik. Különösen a háromévesnél fiatalabbakat érinti. A kicsin napközben legfeljebb enyhe náthás tüneteket figyelhettünk meg, ám éjjel váratlanul rekedtes, ugató köhögés tör rá.

A légutak a gége körüli és alatti nyálkahártya gyulladása és duzzanata miatt erősen beszűkülnek, a gyereket légszomj gyötri, bőre szürkés-sápadt, belégzéskor rekedt húzás hallható, az orrcimpák láthatóan mozognak. A nyálkahártya-duzzanatot különböző megfázást okozó vírusok váltják ki.

A légszennyezettség és az allergiás hajlam érzékenyebbé teszi a légutak nyálkahártyáját, ezért téli szmogos időben és allergiásoknál gyakoribbak és súlyosabbak a rohamok. Első alkalommal feltétlenül hívjunk azonnal orvost, később pedig olyankor, ha a tünetek otthoni csillapítással nem enyhülnek fél óra alatt, vagy azonnal nagyon erőteljesek.

Emeljük függőleges helyzetbe a kicsit, bugyoláljuk takaróba, és álljunk vele a nyitott ablak vagy a nyitott mélyhűtő elé. A hideg, nedves levegő hatására talán csökken a nyálkahártya duzzanata. Adjunk neki hideg vizet inni, további esetekre tartsunk a mélyhűtőben vízből készült “jégnyalókát”. Gyakori ismétlődés esetén érdemes elektromos inhalálókészüléket beszereznünk, mellyel megelőzésként is belélegezhet a gyerek porlasztott sós vizet, Salvus vizet, orvosi rendelvényre gyógyszereket.

Kapcsolódó cikkeink köhögés témában:

Forrás: Kismama magazin