Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kocsiban a kicsivel

Szerző: Balányi Klári

2011. június 25. | Frissítve: 2015. december 30.

Forrás: Kismama magazin

Hogyan kerülhetitek el az utazás alatti rosszullétet? Hát könnyen és trükkösen!

A nyugodt utazás érdekében megelőzésképpen is
használhatsz homeopátiás szereket

A csecsemő agya még éretlen, ezért nem lesz rosszul, az autókázás inkább elringatja. A kisgyerek agya azonban már fejlettebb, jól érzékeli, hogy a tapintás- és egyensúlyszerve felől "mozgás" információ érkezik, míg a szem "nyugalmat" jelent, különösen, ha képeskönyvet nézegettek az autóban. Most melyik az igaz? A zavart megelőzheted, ha képeskönyv-nézegetés helyett inkább távolabbi látnivalókat kerestek a tájban. Ki talál először tehenet, biciklistát, traktort? Vagy időzítsd az utazást a kisgyerek napközbeni alvásidejére - alvás közben nem lesz hányingere.

Hosszabb út előtt

Már indulás előtt adj neki hányinger ellen kúpot vagy homeopátiás szert. Gyerekorvosodtól kérj tanácsot, melyiket javasolja. Jegyezd fel, milyen hatást tapasztaltál, így sikerül kikísérletezni, mi válik be nálatok. Fontos, hogy a biztonsági ülésében kényelmesen üljön a gyerek. Nyári nedvszívó, szellőző frottírhuzattal biztosíthatod, hogy ne fülledjen be a háta az ülésbe. Árnyékold az ablakot: hiába van hideg a kocsiban, ha éppen rá tűz a nap. Ha mellé ülsz a hátsó ülésre, nem kell hátrafordulva szórakoztatnod - ettől még neked is könnyen hányingered lehet. Állítsd a hűtést 18 Celsius-fokra, a hűvös könnyít a rosszulléten, legfeljebb terítsetek magatokra könnyű takarót, ha fáznátok. Vigyél magaddal néhány szál friss citromfüvet. Dörzsöld szét a gyerek tenyerén és tarkóján, vagy cseppents pár csepp citromfűolajat zsebkendőre. Illata jó hányinger, rosszullét, szédülés, fejfájás ellen, és nyugtatóan hat, ugyanakkor nem álmosít.

Autóban a babával


Kortyoltass vele hideg borsmentateát vagy citromos vizet, ez rendbe teszi a háborgó gyomrot. Fontos viszont, hogy ne csak folyadék lötyögjön benne. Álljatok meg időnként, szálljatok ki a kocsiból, és járkáljatok, harapjatok néhány falatot teljes kiőrlésű kenyérből. A gyomorban hosszan időző, nehezen emészthető zsíros felvágottak és sajtok helyett rágcsáljatok zöldséget, gyümölcsöt, zabpelyhes sütit.

A hirtelen kanyarok, a gáz-fék vezetési stílus minden utazót megvisel. Kérd meg apát, hogy amikor együtt autóztok, kerülje ezeket a trükköket, vagy adja át neked a volánt.

Mi segít hányinger esetén?

- figyelemelterelés
- jó klíma és komfort az autóban
- aromaterápia
- homeopátiás szerek
- több kis adag, könnyű harapnivaló
- hideg víz vagy édesítés nélküli borsmentatea
- gyakori szünet
- egyenletes utazótempó

Ezek is érdekelhetnek:
 • Így válassz autós babaülést
 • Hosszú autóút alatt
 • Ha a baba utálja az autóshordozót

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák