Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kiütés az újszülöttnél - Erythema toxicum

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 21. | Frissítve: 2018. május 25.

Forrás: babaszoba.hu

Mit érdemes tudni az újszülöttnél kialakult kiütésről? Mi lehet az oka? Mit tehetünk ellene?

Az újszülöttek jelentős részének - a Bethesda gyermekkórház szerint - 2/3-uknak van valamilyen bőrgyógyászati eltérése. Még mielőtt megijednél, szögezzük le, ezek nem feltétlenül betegségek.

Mi az az erythema toxicum?

Az erythema toxicum egyfajta, újszülöttekre jellemző kiütés, amely a születés utáni 2. és 5. nap között jelenik meg. A csecsemőknek mintegy a felénél felüti a fejét ez a bőrprobléma. Jó tudni, hogy a koraszülötteknél később találkozhatunk ezzel a kiütés típussal. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, az erythema toxicum ártalmatlan, jóindulatú elváltozás a pici bőrén, s nagyon gyakori jelenségnek számít.
Maga az erythema toxicum lehet apró, fehér, de sárga színű is, és körülbelül 1-2 mm átmérőjű. Előfordulhat, hogy tele van folyadékkal. Figyelem: ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk a kiütéseket, mert azzal csak ártunk! A megjelenési területe a tenyereken és a talpakon kívül tulajdonképpen bárhol lehet, de jellemzően a baba arcán vagy a törzsén bukkan fel. Az is elfordulhat, hogy ez a kiütés néha csupán egy vörös foltnak látszódik.
Azt sajnos nem tudni, hogy mi okozza az erythema toxicum megjelenését, így ezt megelőzni sem lehet. Könnyen elképzelhető, hogy az újszülöttek szervezetében lejátszódó változások miatt alakul ki, amelyek hormonálisak, vagy anyagcsere jellegűek is lehetnek. A jó hír cserébe az, hogy ez nem fertőző, és magától, kezelések nélkül néhány napon belül elmúlik, de legrosszabb esetben is a kicsi 4 hónapos korára teljesen eltűnik.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák