Baba

Figyelj oda a kiszáradásra!

Minél kisebb a csecsemő, annál nagyobb a veszélye a kiszáradásnak folyadékvesztés esetén. A folyadékpótlás láz esetén is igen fontos.
2007. Szeptember 08.

Míg a lázas csecsemő szívesen iszik, szopik gyakrabban, hasmenés, hányás esetén hiába tápláljuk a babát szájon át, ez esetleg még fokozza is a hányást. Ha teázik, fontos, hogy lassan, kortyonként adjuk neki a folyadékot, ötpercenként fokozatosan emelve az adagot egy-két kortytól az öt-hat kortyig.

A szoptatást nem kell abbahagynunk, sőt gyakrabban, rövidebb ideig tegyük mellre a babát, hogy így elsősorban folyadékigényét elégítsük ki. Szoptatott babát nem kell teáztatni! Az anyatej egyben gyógyszer is számára a benne található immunanyagok miatt. Egyszeri hányás vagy laza széklet nem jelent gondot, ha kétszer ismétlődött, gyanút kell fognunk, a harmadik alkalom után feltétlenül forduljunk orvoshoz.

A folyadékhiányt magunk is észrevehetjük a babán, de ne várjuk meg ezt az állapotot: a kisbaba levert, erőtlenül, tehetetlenül fekszik, nem mozgolódik, arca sápadt, bőre száraz, rugalmatlan tapintású, szeme beesett. Kutacsa előbb figyelmeztet a folyadékpótlás szükségességére: oldalról nézve behúzódott, kissé homorú. Ez előfordulhat már akkor is, ha szomjas, vagy egész éjszaka nem szopott. Miután “feltöltődött”, kutacsa a fej domborulatát követi.

További hasznos cikkek:

  • A kiszáradás jelei gyerekkorban
  • Mindig tele a bugyor!
  • A vírus, melyet nem érdemes félvállról venni
  • Vízmérgezés, kiszáradás – folyadékfogyasztás gyermekkorban
  • Forrás: Kismama magazin