Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kismama-szövetkezetekkel orvosolnák a munkaerőhiányt

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 26.

Forrás: 24.hu/Pénzcentrum

Évente több tízezer kisgyermekes anya és apa számára nyitja meg az utat a szövetkezetekről szóló törvény júliusi módosítása, hogy a rugalmas feltételekkel munkát vállalhassanak a gyermeknevelés mellett.

A jogszabály ugyanis lehetővé teszi a Pénzcentrum szerint, hogy a kisgyermekkel otthon maradó szülők szövetkezetet alakíthassanak, vagy szövetkezetbe lépjenek be - írja a 24.hu. Ez rugalmasabb feltételeket biztosít a számukra, mint az általános munkajogi korlátok. Az érintettek a munkájuk tartalmát, módját és mértékét maguk dönthetik el, a szövetkezeti tagokat pedig járulékkedvezmény is megilleti.
Kismama-szövetkezeteken keresztül teremthetnek munkavállalási lehetőséget (Fotó: Getty Images)
Ahogy a Pénzcentrum írja, Magyarországon évente átlagosan 90 ezer gyermek születik - így évente kb. 225 ezer kisgyermekes szülő számára teremt munkavállalási lehetőséget a kismama-szövetkezeteken keresztüli foglalkoztatás. Az ilyen formájú munkavégzés esetén lényegesen kedvezőbb adózással számolhatnak a munkáltatók - a szövetkezeti tag béréből csak a 15 százalékos szja kerül levonásra, nincs további járulékfizetési kötelezettség -, mintha a kisgyermekes szülőt hagyományos munkaviszonyban foglalkoztatnák.
Mindezek tükrében sokaknak lehet majd vonzó a szövetkezeti lehetőség, ami azt is jelentheti, hogy éppen a kismamák bevonásával fogják tudni orvosolni az egyes ágazatokban jelentkező hiányt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések