Baba

Kismama-szövetkezetekkel orvosolnák a munkaerőhiányt

Évente több tízezer kisgyermekes anya és apa számára nyitja meg az utat a szövetkezetekről szóló törvény júliusi módosítása, hogy a rugalmas feltételekkel munkát vállalhassanak a gyermeknevelés mellett.
2021. Október 26.
Kismama-szövetkezeteken keresztül teremthetnek munkavállalási lehetőséget (Fotó: Getty Images)

A jogszabály ugyanis lehetővé teszi a Pénzcentrum szerint, hogy a kisgyermekkel otthon maradó szülők szövetkezetet alakíthassanak, vagy szövetkezetbe lépjenek be – írja a 24.hu. Ez rugalmasabb feltételeket biztosít a számukra, mint az általános munkajogi korlátok. Az érintettek a munkájuk tartalmát, módját és mértékét maguk dönthetik el, a szövetkezeti tagokat pedig járulékkedvezmény is megilleti.

Ahogy a Pénzcentrum írja, Magyarországon évente átlagosan 90 ezer gyermek születik – így évente kb. 225 ezer kisgyermekes szülő számára teremt munkavállalási lehetőséget a kismama-szövetkezeteken keresztüli foglalkoztatás. Az ilyen formájú munkavégzés esetén lényegesen kedvezőbb adózással számolhatnak a munkáltatók – a szövetkezeti tag béréből csak a 15 százalékos szja kerül levonásra, nincs további járulékfizetési kötelezettség -, mintha a kisgyermekes szülőt hagyományos munkaviszonyban foglalkoztatnák.

Mindezek tükrében sokaknak lehet majd vonzó a szövetkezeti lehetőség, ami azt is jelentheti, hogy éppen a kismamák bevonásával fogják tudni orvosolni az egyes ágazatokban jelentkező hiányt.

Forrás: 24.hu/Pénzcentrum