Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kis mell, nagy mell, nincs mell12 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Szerző: Babaszoba.hu

2011. szeptember 27. | Frissítve: 2016. július 7.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu

Olyan sok pletyka és ellentmondás lát napvilágot az mellrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni.

Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy csak azért, mert nem fordult még elő a családjában emlőrák, nincs kitéve a kockázatnak, nagyot téved. Az igazság az, hogy a szakértők még mindig nem tudják, mi okozza a mellrákot; csupán azt, hogy bizonyos tényezők, például az elhízás vagy a túlzott alkoholfogyasztás növelheti a kockázatát.
A Prevention csapata arra vállalkozott, hogy különválassza a tényeket és a tévhiteket:

1. A mellrák nagyrészt genetikai eredetű.

Tény: Az esetek mindössze 5-10 százalékát okozzák a BRCA1 és BRCA2 nevű hibás emlőrákgének. Még az olyan nők körében is, akiknek családjában előfordult emlőrák, sok esetet nem a jellegzetes génmutáció, hanem a közös életmódbeli jegyek és a genetikai hajlam kombinációja okozza.

A mellrák jelképe

2. A kis mellű nők esetében alacsonyabb a kockázat.

Tény: A melltartóméret semmiféle szerepet nem játszik abban, hogy kialakulhat-e valakinél emlőrák. Az emlőrák a lobulusok sejtjeiben fejlődik ki, amiből az emlő méretétől függetlenül ugyanannyi található minden nő szervezetében. A lényeg az, hogy minden 40 éven felüli nőnek rendszeres mammográfiai vizsgálatot kell végeztetnie.

3. Az emlőrák mindig csomó formájában jelentkezik.

Tény: A mellrákkal diagnosztizált betegek körülbelül 10 százaléka nem tapasztal csomókat, fájdalmat vagy más jeleket az emlőjében. A megjelenő csomók közül pedig 80-85 százalék jóindulatú. Ettől függetlenül bármilyen tartósan megmaradó csomó vagy tünet megjelenése esetén orvoshoz kell fordulni. Tünetei közé tartozik a kitapintható csomó vagy megkeményedés az emlőben, illetve a hónalj környékén, az emlő vagy az emlőbimbó érzékenysége, az emlő vagy az emlőbimbó alakjának megváltozása, váladékozás az emlőbimbóból, valamint vörös, duzzadt vagy hámló bőr az emlőn vagy az emlőbimbón.

4. A mammográfia megelőzi vagy csökkenti a kockázatot.

Tény: A rendszeres mammográfiai vizsgálatok nem előzik meg és nem is csökkentik az emlőrák kockázatát. Csupán kimutatják a meglévő emlőrákot, amivel körülbelül 16 százalékkal csökkentik a halálozást az emlőrákos betegek körében. Az emlőrák azonban sok esetben már 6-8 éve jelen lehet, mielőtt a vizsgálat kimutatja, ezért nagyon fontos, hogy minden nő évente menjen el orvosához szűrésre, és végezzen önvizsgálatot.

5. A mammográfia emlőrákot okoz.

Tény: A sugárzás káros hatásainak kockázata eltörpül a korai diagnózis óriási előnyei mellett. A 40 éven felüli nőknek általában azt javasolják, hogy évente végeztessenek mammográfiai vizsgálatot. A sugárzás szintjét hatóságilag szabályozzák, és meglehetősen alacsonyan szabják meg - körülbelül annyi, mint természetes forrásból származó sugárzás 3 hónap alatt.

6. A fogamzásgátló tabletták mellrákot okoznak.

Tény: Az orvosok szerint nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy azt javasolják a nőknek, hogy a mellrák elkerülése érdekében abbahagyják a fogamzásgátló gyógyszerek szedését. Bár a 90-es években még azt mutatták ki a tanulmányok, hogy a fogamzásgátlót szedők esetében valamivel nagyobb a kockázat, a szakértők hangsúlyozzák, hogy a mai fogamzásgátló készítmények összetétele sokat változott azóta, a többségük sokkal kevesebb hormont tartalmaz. A fogamzásgátlóval összefüggő emlőrák kockázat ráadásul az etnikumtól és az életkortól is függhet, és minden nő esetében más és más.

7. A fiatal nők testében nem alakul ki emlőrák.

Tény: Igaz, hogy a betegség a változókoron átesett nők esetében gyakoribb, mégis bármilyen életkorban jelentkezhet. Az összes emlőrákos eset 25 százaléka 50 éven aluli nők szervezetében alakul ki, és esetükben magasabb a halálozás aránya. Mivel a fiatal nőknek feszesebb a mellük, a mammográfiai vizsgálat nehezebben mutatja ki a csomókat, ezért 20 éves kortól érdemes minden nőnek rendszeres önvizsgálatot végeznie, 3 évente orvosi szűrést kérni, 40 éves kortól pedig rendszeres mammográfiai vizsgálatokat végeztetni.

8. A dezodorok és izzadásgátlók mellrákot okoznak.

Ha valaki kerüli ezeket a pipereholmikat, azzal még nem szünteti meg az emlőrák kockázatát. 2002-ben a Hutchinson Rákkutató Központ kutatása kimutatta, hogy nincs összefüggés a dezodor, illetve izzadásgátló használata és az emlőrák között. A pletykák szerint az izzadásgátlók megakadályozzák a méreganyagok távozását a szervezetből, felgyűlnek a nyirokmirigyekben, ami rákot okozhat. Egy másik vélemény szerint az izzadásgátlóban lévő vegyi anyagok, például az alumínium és a parabének rákkeltők. Eddig azonban egyetlen kutatás sem támasztotta alá ezeket.

9. A melltartó viselése növeli a mellrák kockázatát.

Tény: Nincs olyan meggyőző tudományos vagy klinikai bizonyíték, amely alátámasztaná ezt az állítást. Ha a melltartót nem viselő nők szervezetében ritkábban alakul ki emlőrák, ez csak azzal magyarázható, hogy általában soványabbak: az elhízás e ráktípus közismert kockázati tényezője.

10. Rákot okozhat, ha valaki a forró autóban hagyott műanyag vizesflakonból iszik.

Tény: A pletyka tévesen feltételezi, hogy dioxinok szabadulnak fel a felhevült műanyag palackból, és a vízbe kerülnek. A műanyagok azonban valójában nem tartalmaznak dioxinokat, és a napsugarak nem elég erősek ahhoz, hogy létrehozzák őket. Az egyszer használatos műanyag palackok többsége polietilén-tereftalátból (PET) készül, amelynek biztonságosságát szigorúan tesztelik. Néhány kutatás szerint hő hatására biszfenol-A szabadulhat fel, amely befolyásolhatja a rák kockázatát. Az a legbiztosabb, ha biszfenol-A-mentes műanyagból készült, újrafelhasználható palackot választunk.

11. Normális lett a mammográfiai vizsgálatom eredménye, ezért nem kell félnem a mellráktól.

Tény: Bár a mammográfia számít a legjobb korai diagnosztikai módszernek, ez sem tökéletes. A tünetmentes nők esetében akár 20 százalékban nem mutatja ki a betegséget. A vizsgálat csak 16 százalékkal csökkenti a nők emlőrák okozta halálozási arányát. Ráadásul attól, hogy egy mammográfiai eredmény negatív lett, később még kifejlődhet mellrák - a jelenlegi irányelvek ezért javasolnak éves vizsgálatot.

12. A mellrák megelőzhető.

Tény: Igaz, hogy bizonyos kockázati tényezőket, például az elhízást és a mozgáshiányt megváltoztathatjuk, de még nincs elég információ az emlőrák okáról ahhoz, hogy megelőzhessük a betegséget. A megelőzés lehetőségének kidolgozásához további kutatásokra lesz szükség.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák