Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kipihentebb leszel, ha együtt alszol a gyerekkel

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 11. | Frissítve: 2019. június 18.

Forrás: babaszoba.hu

A kisbabával való együttalvás sok vitát kiváltó téma, egyes szakértők szerint kifejezetten veszélyes lehet. Azonban az együttalvás a szülőnek és a kisbabának is jó lehet, és több az előnye, mint a hátránya.

Robert LeVine és Sarah LeVine, a Harvard kutatói szerint rendkívüli mértékben befolyásolja az együttalvás elfogadottságát a környezet és a szociális normák. Az USA-ban (és más országokban) az önállóságot és a egyediséget nagyra értékelik, és erre már a születéstől elkezdik "megtanítani" a babákat, amikor saját szobába, a szülőktől viszonylag távol teszik őket. "A kutatásaink után közel sem vagyunk biztosak abban, hogy ez a legjobb megoldás" - mondta Sarah LeVine a The Bump.com című internetes oldalnak. "Akárhány országban dolgoztunk, helyi kollégáink mind együtt aludtak a gyerekeikkel. Ez pedig legalább egy igen jelentős előnnyel jár: az anyukák többet aludhatnak és jobban ki tudják pihenni magukat."
Az együttalvás során az anyuka is jobban ki tudja pihenni magát
LeVine elmondta, hogy 40 évvel ezelőtt éjjelente többször felkelt, hogy megnyugtassa vagy megetesse a kisbabáját, de mivel nem dolgozott, ez nem volt annyira kimerítő a számára. Mostanában azonban sokkal több nő megy vissza dolgozni, és ahhoz, hogy a munkahelyükön és otthon egyaránt teljesíteni tudjanak, többet kellene pihenniük annál, mint amennyire lehetőségük van. A kimerültség pedig azzal jár együtt, hogy a szülő türelmetlenebb, idegesebb a gyerekével.
"Az együttalvásnak több előnye van, mint amennyi veszélye. Az, hogy egy kisbabát egy másik szobába teszünk, nem garantálja sem a biztonságát, sem a személyiségének a fejlődését, viszont a szülők sem tudják kipihenni magukat. Sokan úgy gondolják, hogy az együttalvás életveszélyes. Japánban azonban, ahol a szülők együtt alszanak a kisbabáikkal, sokkal kisebb a gyermekhalandóság, mint az USA-ban, és feleannyi bölcsőhalál történik, mint Amerikában" - tette hozzá Robert LeVine.
Természetesen, az együttalvásnak is vannak bizonyos szabályai, amelyeket be kell tartani (pl. kerüljük a nagy párnákat, takarókat, vigyázzunk arra, hogy a kicsi nehogy az ágy és a fal közé szoruljon stb.). Ha pedig egy anyuka szeretné az együttalvás és a különalvás előnyeit egyszerre élvezni, akkor érdemes kipróbálni az ún. babaöblöt, vagyis egy, szülői ágyhoz csatlakoztatható kiságyat.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések