Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kína betiltotta a génszerkesztés folytatását

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 3.

Forrás: HVG.hu

A kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes elfogadhatatlannak tartja a génszerkesztett babák kísérleteinek folytatását.

Kína betiltotta a génszerkesztés folytatását
Ho Csienkuj tudós nemrégiben jelentette be, hogy megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Az ikerpáron a CRISPR/Cas9 elnevezésű "molekuláris olló" segítségével hajtottak végre módosítást a CCR5 nevű génben, hogy a szervezetük ellenálló legyen a HIV-fertőzéssel szemben - írja hvg.hu.
A kutatók többsége szerint emberkísérletnek minősül a beavatkozás és ahogy számítani lehetett rá etikai viták kísérik a bejelentést. A génszerkesztés egyelőre nem számít biztonságos eljárásnak, az aggodalmakat pedig a kínai kormány is meghallhatta, ugyanis elrendelték, hogy az orvosi csapat azonnal állítsa le a kutatásokat és a további kísérleteket.
Az AP beszámolója szerint Hszü Nanping, Kína tudományos és technológiai miniszterhelyettese az állami televízióban beszélt arról, hogy határozottan ellenzik a kísérletet. Illegálisnak és elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet. "A kísérlet átlépte a morális és etikai küszöböt" - mondta Nanping.
Ho Csienkuj jelezte, hogy mindenben együtt fog működni a hatósággal. A tudományos élet résztvevői szigorúbb szabályozást sürgetnek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések