Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kimerült vagy a szoptatás időszaka alatt? Van megoldás!

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 31.

Forrás: babaszoba.hu

Az egészségügyi szakemberek az egész világon hat hónapos korig kizárólagos szoptatást javasolnak, hiszen a kisbabák számára a legoptimálisabb táplálási mód a szoptatás és a legmegfelelőbb táplálék az anyatej.

Kimerült vagy a szoptatás időszaka alatt? Van megoldás!

Az édesanya az anyatejjel óvni tudja babáját az első pillanattól kezdve, hiszen annak összetétele folyamatosan igazodik a baba szükségleteihez, így a szoptatás által megalapozható a kicsi jövőbeni egészsége. Minden korty anyatejjel azt a táplálékot kapja a kisbaba, amely növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez a legmegfelelőbb. Tartalmazza mindazon tápanyagokat, amelyekre a babának élete első 6 hónapja során szüksége van.

Mi történik az anya szervezetében a szoptatás alatt?

A szoptatás időszaka alatt - főleg a baba születését követő pár hét eltelte után - nem ritka, hogy az édesanyák egyre fáradtabbak és kimerültebbek lesznek. Ennek nem csak az az oka, hogy a kis, új jövevény éjjel-nappal gondoskodást és rendkívüli odafigyelést igényel, és hogy az újdonsült anyuka új helyzetében folyamatos kihívásokkal szembesül, hanem az is, hogy a szoptatás következtében az anya vitamin- és ásványianyag-raktárai kiürülnek.

Egy szoptató édesanya vitaminszükséglete akár 30-100 százalékkal* is több lehet egy nem szoptató nő szükségletéhez képest. Idővel a vitaminhiány nemcsak a fáradtságban, de ingerültségben is megnyilvánulhat, sőt, sokszor hajhullás és egyéb kellemetlen tünetek is felmerülhetnek.A cinkszükséglet 57 százalékkal magasabb a szoptatók édesanyáknál a nem szoptató nők szükségletéhez képest. Ezen ásványi anyag az immunrendszer egyik legfontosabb támogatója, hiánya depresszióhoz, vérszegénységhez, étvágytalansághoz, gyenge immunrendszerhez és hajhulláshoz vezethet. A vas a szervezet működését számos szempontból támogatja, az oxigénszállítástól kezdve az izmok működéséig. Szoptatás idején a szükséglet 33 százalékkal megnő. Tartós hiánya depressziót, apátiát, fáradtságot eredményezhet, nőknél ráadásul sokkal gyakrabban alakul ki hiánybetegség. A folsav - melyből 50 százalékkal van többre szükség - a sejtképződés, valamint az agyi szerotonin-szabályozás fontos támogatója, hiánya fáradtsághoz, levertséghez vezethet. A jód - mely iránt a szükséglet 50 százalékkal nő meg - elősegíti a mentális egészséget és hozzájárul a pajzsmirigyhormonok képződéséhez. Szoptató édesanyáknak az előbbieken kívül ajánlott napi 200 mg omega 3-zsírsav (DHA)** kiegészítő bevitele is - ez a tápanyag fontos szerepet játszik a baba agy- és látásfejlődésében.

*Forrás: Németország, Ausztria, Svájc referenciaértékek szoptató anyák részére, 2013
http://www.sge-ssn.ch/grundlagen/lebensmittel-und-naehrstoffe/naehrstoffempfehlungen/dachreferenzwerte/
**A DHA jótékony hatása a felnőtteknek ajánlott napi omega-3 zsírsav beviteli értéken (250 mg omega-3 zsírsav) felül bevitt 200 mg-os bevitel esetén értendő.


A vitamintárak feltöltése

A hosszan tartó, örömteli szoptatás érdekében nélkülözhetetlen, hogy az édesanya biztosítsa szervezete számára a megnövekedett vitaminszükséglet pótlását a fontos tápanyagokat tartalmazó ételek fogyasztásával, vagy kifejezetten a szoptató édesanyák megnövekedett igényeinek megfelelően kifejlesztett termékekkel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák