Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kik is azok az Alfa generációsok?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 11. | Frissítve: 2021. július 13.

Forrás: babaszoba.hu

Mit mondanak a szakértők arról, hogy mi jellemző a legfiatalabb generációra?

Kik is azok az Alfa generációsok? (Fotó: iStock)
A Z generáció (az 1995-2009 között születettek) utáni, legfiatalabb generáció tagjaira az Alfa generáció kifejezést használjuk. Az Alfa generáció elnevezést Mark McCrindle társadalomkutató használta először 2005-ben a korosztály tagjaira, akik 2010-2024 között látták/látják meg a napvilágot. Ők az a generáció, akiknek már minden tagja a 21. században születik, és akik megérhetik a 22. századot is.
Az Alfákat megelőző generációk között találjuk az X, az Y és a Z generációt is, amely azzal, hogy a latin ábécé betűi elfogytak, jól jelzi valaminek a végét, az Alfa elnevezés pedig valami újnak a kezdetét McCrindle szerint.

Mi jellemző rájuk?

Ugyan az egyes generációkat meghatározó vonásokat, szokásokat leginkább akkor lehet meghatározni, ha az adott generáció már serdülőkorba vagy fiatal felnőttkorba lép, azonban van néhány figyelemreméltó dolog, amit az Alfákról már most tudni lehet. - Ez az új generáció az, akiknél az eddigi leggyakoribb lesz az összes generáció közül, hogy a korai éveikben, amelyek fejlődésük szempontjából meghatározóak, nem biztos, hogy ott lesz mindkét biológiai szülő - mondta Elwood Carlson, demográfus, szociológus professzor. Ez azt jelenti, hogy az Alfák esetében egyre gyakoribb az egyszülős családmodell, illetve a mozaikcsaládok. Ebben a generációban az eddigiekhez képest nagyobb arányban lesznek azok a gyerekek is, akik városi környezetben nőnek fel, családjuk gyakrabban költözik, szüleik gyakrabban váltanak karriert.
Elwood Carlson és William Frey demográfusok szerint a legújabb generációnak nagyobb gazdasági egyenlőtlenséggel is szembe kell néznie, mint a korábbi generációk tagjainak. - A háztartások jövedelmi tartománya sokkal szélesebb, mint bármely korábbi generációnál - mondta Carlson. McCrindle szerint pedig mivel az Alfák nagyrészt Y generációs szülők gyermekei, akiknél későbbre tolódik a gyermekvállalás, általában többet is keresnek, mint az ő szüleik generációja, és általánosabb, hogy két jövedelemmel rendelkeznek, mint az a korábbi nemzedékeknél volt. McCrindle úgy gondolja, hogy az Alfák még tovább fognak majd tanulni, mint szüleik, később kezdenek majd dolgozni és tovább élnek majd otthon, mielőtt önállóak lesznek.
Egy másik elem, amely segít meghatározni az Alfákat, a technológia. 2010, ami az Alfa generáció kezdete, egyben az iPad megjelenésének éve, illetve az Instagram születéséé, amely abban az évben az év szava is lett. A technológia már szinte minden téren jelen van az Alfák életében, számukra a digitális tudás elengedhetetlen lesz, a játék és a tanulás is nagyobb mértékben költözik át az eszközökre, mint valaha - a szakértők szerint ez együtt járhat azzal, hogy az Alfák figyelmét még nehezebb lesz lekötni, és szociálisan még inkább elszigetelődőbbek lehetnek majd.
McCrindle szerint ezt a generációt "üveg generációnak" is nevezik, amely arra utal, hogy még többet kerülnek majd interakcióba a képernyők üveg felületével, mint bármely korábbi nemzedék: az iskolában, a munkahelyen, az okos órával a csuklójukon, okos szemüveggel az arcukon, stb. A technológia az Alfák számára már nem egy olyan dolog lesz, amelyet el tudnak választani maguktól, sokkal inkább a saját identitásuk kiterjesztésének eszköze.
Natalie Franke, a HoneyBook üzleti menedzsment platform közösségi vezetője szerint ebben a nemzedékben sokan inkább választják majd inkább a virtuális világot, mint a fizikait, mert az sokkal kreatívabb a számukra. A technológiának köszönhetően ennél a generációnál még jobban lerövidülhet majd a vásárlásra, házimunkára, ügyintézésre fordított idő, így az Alfáknak még több szabadidejük lehet, mint a korábbi nemzedékeknek. A szakértők szerint így ennek a generációnak még több ideje lesz, amit az őket foglalkoztató dolgokra fordíthatnak, vagy arra, hogy csupán a tanulás öröme miatt sajátítsanak el új dolgokat. Franke szerint még az is lehet, hogy a hagyományos oktatás helyett más módon tanulhassanak majd, köszönhetően a technológiának, és ennek a szemléletnek köszönhetően továbbra is növekedhet a tendencia, hogy szabadúszóként, saját vállalkozás indításával keressék meg a pénzüket.

Mi jön az Alfa után?

Ugyan még néhány évig Alfa generációs gyerekek születnek majd, már készülhetünk arra, kik jönnek majd utánuk. 2025 és 2039 között a Béta generáció tagjai jönnek majd világra, és ha a szakemberek maradnak majd a görög ábécénél, őket követik majd a Gammák és a Delták. Azonban a 21. század második feléig még nem jutunk ide, ezért még ráérnek azon gondolkozni, milyen címkét kapnak majd a soron következő nemzedékek.
(Cikk forrása: huffpost.com)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések