Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kicsit nagyobb a lányok testsúlya, ha ikertestvérük fiú

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 28.

Forrás: MTI

Kétpetéjű ikrek egészségügyi adatainak összevetésekor azt állapították meg svéd kutatók, hogy némileg nagyobb azon lányok testsúlya, akiknek kétpetéjű ikertársa fiú.

Korábbi kutatások szerint a fiú ikertestvérrel rendelkező nőknél valamivel nagyobb az agresszivitás szintje, gyakoribb a szabályokat átlépő magatartás, és ritkább az evészavar.

Az International Journalof Obesity című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz Elias Eriksson, a svédországi Göteborgi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával az 1886 és 1958 között született svéd ikrek adatbázisát tekintette át. 1998 és 2003 között a kutatók 17 500 nőről gyűjtöttek adatokat, akiknek volt ikertestvérük, akár fiú, akár lány. A vizsgálati csoportban lévő nők valamivel kevesebb mint felének volt fiú a kétpetéjű ikertestvére.

Ikrek - kisfiú és kislány születik egyszerre

A felmérés során az interjúkat telefonon készítették, a 42 és 103 év közötti nők az egészségüket érintő olyan kérdésekre válaszoltak, hogy mennyi a testsúlyuk, magasságuk, koleszterinszintjük, van-e diabéteszük.

Az eredményekből az derült ki, hogy kicsivel nagyobb a testsúlyuk azoknak a nőknek, akiknek ikertestvére fiú volt, az eltérés háromnegyed kilogramm (54,87 kg azoknál, akiknek ikertestvére fiú, és 54,12 kg azoknál, akiknek ikertestvére lány volt). Az előző csoportba tartozóknak a koleszterinszintje is valamivel magasabb volt, a cukorbetegség azonban nem jelentkezett náluk gyakrabban.

A magzatok agyi fejlődését befolyásolják a hormonok, amelyeknek a méhen belül ki vannak téve. A kutatók úgy vélik, hogy egy hímnemű magzattal egyazon méhen belül növekedve a lánymagzatot nagyobb mennyiségben érik férfi nemi hormonok, androgének, ám ez a hatás csekély. Eriksson és munkatársai egy másik magyarázatot is kínálnak az eredményre: lehetséges, hogy a fiú ikertestvérrel együtt való felnevelkedés során érik olyan hatások a lányokat, amelyek ezeket a kismértékű különbségeket okozhatják.

Babaszoba: A fiúk agyát magzati korban elárasztó nemi hormonok hatása sok más területen is megjelenik. Itt írtunk erről!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák