Baba

Kicsi a kanyarójárvány esélye Magyarországon

A magas átoltottság miatt kicsi a kanyarójárvány esélye Magyarországon, de javasolt a védőoltás, ha valaki járvány sújtotta területre utazik - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.
2019. Április 23.
Kicsi a kanyarójárvány esélye Magyarországon

Magyarországon 2019-ben 11 kanyaró megbetegedést állapítottak meg. A betegek döntő többsége külföldön fertőződött meg, illetve külföldi állampolgár.

A bejelentések a fővárosból, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyéből érkeztek. A szükséges intézkedésekről a területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró munkatársai döntenek a járványügyi kivizsgálás után.

Magyarországon az átoltottság évtizedek óta meghaladja a 98 százalékot. A kanyaró elleni kötelező védőoltást a hatályos jogszabálynak megfelelően két alkalommal – 15 hónapos és 11 éves korban – kell beadni.

Európa több országában – például Romániában, Ukrajnában és Szerbiában – az alacsony átoltottság miatt rendszeresen fordul elő kanyarójárvány, ezért az bárhonnan behurcolható.

Közben feloldották a látogatási tilalmat a szombathelyi Markusovszky Kórház infektológiai osztályán, ahol azért volt szükség a tilalomra, mert egy korábban Kazahsztánban dolgozó férfit kanyaró gyanújával kezeltek, és a kórházban őt ellátók közül egy betegszállító is megbetegedett.

A tünetek és a laboratóriumi vizsgálatok alapján mindkét esetben beigazolódott a fertőzésgyanú, a két beteget az előírásoknak megfelelően elkülönítve kezelték, azokat pedig, akik érintkezésbe kerültek velük és oltási státuszukból nem volt egyértelműen megállapítható, hogy védettséggel rendelkeznek, védőoltásban részesítették.

Stántitz Éva megyei tisztifőorvos elmondta, hogy összesen 67 ember kapott védőoltást, köztük a kórházi személyzet is.

Káldy Zoltán, a Markusovszky Kórház orvosigazgatója az MTI-nek azt mondta: az első beteg már napokkal korábban gyógyultan távozott, betegszállító kollégájuk hazaengedését is rövid időn belül tervezik, újabb kanyarógyanús beteg pedig megfogalmazása szerint “nincs a látókörükben”.

Kapcsolódó cikkeink kanyarójárvány témában:

Forrás: MTI