Baba

Kevesebb köhécselés idén ősszel? – Levegőtisztítót teszteltünk

Gondoltad volna, hogy lakásotok levegője, akár ötször szennyezettebb is lehet, mint a kinti levegő?
2020. Szeptember 28.
Kevesebb köhécselés idén ősszel? - Levegőtisztítót teszteltünk

Azoknál a családoknál, ahol asztmás, allergiás vagy légúti betegségekre fogékony családtag – különösen, ha kisgyermek – él, különösen fontos, hogy a benti levegő a lehető legtisztább legyen. Mi pont egy ilyen család vagyunk. Nagyobbik fiacskám légzési nehézségekkel született, és habár ennek – szerencsére – nem lettek nagyon komoly következményei, de valószínűleg ebből kifolyólag ő különösen fogékony minden felső légúti nyavalyára. Amióta 1,5 éves korában kruppal kórházban kötöttünk ki, a helyzet csak tovább romlott.

Nálunk tulajdonképpen októbertől-márciusig folyamatosan megy a köhögés, az orrfolyás, a torokkaparás, gyakran látszólag minden különösebb ok, vagy betegség nélkül is. Amint tehát beköszönt az ősz, előkerülnek nálunk a különféle inhalátorok, párásítók és még sorolhatnám. Rengeteg mindent beszereztünk már az elmúlt évek során, hogy ezt a küzdelmes időszakot – főként az éjszakákat – átvészeljük valahogy.

Szennyezettebb az otthonunk levegője, mint gondolnánk A légúti illetve allergiás panaszok, a fáradékonyság, a gyakori fejfájás nagyon sokszor összefüggésben áll lakóterünk levegőjének minőségével. Amerikai kutatások kimutatták, hogy – főleg a téli időszakban – lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb is lehet, mint odakint. A belső térben ugyanis gyakran megreked a levegő, ráadásul a hűvös hónapokban hajlamosak vagyunk kevesebbet szellőztetni, ami pedig alapvető fontosságú a megfelelő minőségű légtér fenntartásához. Az otthonunk levegőjében keringő apró részecskék, mint a por, a poratkák, a különböző tisztítószerekből vagy lakásillatosítókból és illatgyertyákból származó atomok, továbbá az állatszőr mind-mind komoly irritációkat okozhatnak az arra hajlamosaknál. Az őszi-téli időszakban ráadásul sokkal többet tartózkodunk otthon, így kiemelkedő fontosságú, hogy odafigyeljünk életterünk levegőjének minőségére.

A gyerekszoba levegőjének tisztán tartása nálunk kulcsfontosságú kérdés. A rendszeres, alapos szellőztetés mellett használunk hideg párásítót, amivel egy speciális vizet szoktunk porlasztani – ezt gyermekorvosunk javasolta és elvileg oldja a letapadt váladékot, továbbá magas sótartalma miatt segíti a légúti panaszok enyhülését. A gyerekszobában csak minimálisan fűtünk, rendszeresen portalanítunk, cseréljük az ágyneműt, poratkátlanítunk egy erre kifejlesztett sprayvel és mostantól bevetjük az AROMAX 5 az 1-ben levegőtisztító készüléket is.

A márka illóolajait már régóta használjuk, az AROMAX Antibakteriális Légfrissítő Sprayt pedig a tavalyi betegeskedős időszakban fedeztem fel (mi a borsmenta-eukaliptusz-rozmaring illatváltozatra esküszünk), és azóta is van itthon mindig legalább két üvegcsével, mert annyira bevált. A márka termékeivel kapcsolatos pozitív tapasztalatok miatt izgatottan fogadtam az új, magyar szabadalom alapján készült levegőtisztító berendezést.

A készüléket nagyon könnyen összeszereltem, és tisztítása – ami 7-10 naponként javasolt – sem egy bonyolult feladat. Arra érdemes odafigyelni, hogy a tető viszonylag könnyen elválik az alsó résztől, ami miatt a készülék A-ból B-be való mozgatása (különösen, ha sok víz van benne) óvatosságot igényel. A gépezet egy víztartályból, egy tető részből (ezen helyezkedik el a levegőt beszívó ventillátor, a fertőtlenítésért felelős UV fényt szolgáltató egység, és ide applikálható fel a filter/szűrőzsák is) illetve a hálózati csatlakozóból áll.

A működtetése ugyan egy kicsit eltér a megszokottól, hiszen a szabályozó gomb nem magán a készüléken, hanem annak adapterén található és egy kis kulccsal állítgatható, a ki-be kapcsolás pedig az adapter hálózatra csatlakoztatásával történik. A levegő tisztításáért felelős filter a készülék tisztításakor könnyen levehető, átmosható (mosógépben nem mosható). A szűrőbetétet 6 havonta ajánlott kicserélni, a cseréhez szükséges filter önállóan megvásárolható a márka weboldalán.

Kevesebb köhécselés idén ősszel? - Levegőtisztítót teszteltünk

A légtisztító berendezés 7 fokozatban használható, melyből a legalacsonyabb (3 V) beállítás a leghalkabb, míg a legmagasabb két fokozatban (9 V, 12 V) már bekapcsol az UV fény is – mely a fertőtlenítést segíti elő – és a ventillátor is jóval magasabb fokon pörög, ezáltal hangosabb is. Ebből kifolyólag nálunk az a megoldás vált be, hogy alvásidő előtt egy órával szellőztetünk egy nagyot, majd miután bezártuk az ablakokat beindítjuk a gépet maximum fokozaton, így a kicsik 15 négyzetméteres szobájának levegőjét szuper fokozaton kezdjük megtisztítani. Amikor pedig elérkezik az idő, hogy a picik ágyba bújjanak, levesszük a készülék erősségét a legalacsonyabb fokozatra, így tovább folytatja a munkát egész éjszaka, de nem zavarja a gyerekeket az alvásban a ventillátor hangja, vagy a gép által kibocsátott fény. Az ideális hatékonysághoz a gyártó azt javasolja, hogy a légtisztító készülék a nap 24 órájában működjön.

Működése során az AROMAX 5 az 1-ben levegőtisztító készülék kiszűri a tüdőt károsító anyagokat, a penész és gomba spórákat, a port és poratkákat, a levegőben szálló állatszőrt. Biztonsággal használható Salvus vízzel is, annak magas sótartalma nem teszi tönkre a készüléket. A gép enyhén párásít is, de nem ez a fő funkciója, viszont ha a beletöltött vízbe cseppentesz pár csepp AROMAX illóolajat, akkor kellemes – hogy a férjemet idézzem – “SPA illat” lengi be a lakást, már viszonylag rövid idő elteltével is.

Érdekes volt látni, hogy már pár óra használat után mi gyűlt össze a gépben, miket fogott fel a víz és a gépben található filter. Az apró szöszök, sötét darabkák engem meggyőztek arról, hogy a gépecske valóban hatékonyan “szűri” a levegőt. Most megelőző jelleggel használjuk, és reméljük, hogy az őszi-téli időszakban is segítségünkre lesz a fiúk egészségének megőrzésében.

Amennyiben nagyobb térben szeretnéd használni, létezik a gépnek egy másik, 45-70 négyzetméterre való változata is (én a kisebb 35-50 m2-re ideális verziót teszteltem). Az pedig külön bónusz, hogy ha a vásárlástól számított 2 héten belül regisztrálsz a márka weboldalán, akkor plusz egy év garanciát kapsz ajándékba a készülékre!