Baba

Kétszeres csoda: szívátültetéssel mentették meg egy spanyol csecsemő életét

A csecsemő szívátültetésénél olyan donorszívet használtak, amely néhány másodpercre megállt, ráadásul a donor és a kisbaba nem azonos vércsoportúak.
2021. Május 18.
Kétszeres csoda: szívátültetéssel mentették meg egy spanyol csecsemő életét (fotó: Getty Images)

Kétszeres csoda volt – idézi a 24.hu az MTI tudósítását, ezt Juan Miguel Gil Jaurena, a madridi kórház gyermek szívsebészetének vezetője nyilatkozta, hozzátéve, hogy ez az eljárás három éve még nem létezett kisgyermekek esetében és ilyen kicsi gyermeken még soha nem alkalmazták. Ez az eset megnyitja az utat olyan kisgyerekek előtt, akik szívátültetésre várnak, de túl fiatalok ahhoz, hogy a szívkamra működését támogató eszközöket alkalmazzanak náluk addig, amíg nincs megfelelő donorszív.

A spanyol két hónapos kislánynak már magzati korában diagnosztizálták a veleszületett szívbetegségét. A szívátültetés idején mindössze 3,2 kilogramm volt a csecsemő. A műtétet komplikálta, hogy a donor Spanyolország egy másik térségének kórházában volt és a szív néhány percre megállt, újra kellett indítani működését.

A kislány a legkisebb csecsemő, akin szívátültetést végeztünk, 24 órával a műtét előtt állapota sokat romlott. Transzplantáció nélkül valószínűleg ma nem lenne itt – közölte Manuela Camino, a szívátültetési osztály vezetője.

A kisbaba jelenleg még kórházban lábadozik.

Forrás: 24.hu