Baba

Két teljes állásnak felel meg az anyaság

Anyának lenni csodálatos dolog, ezt senki sem vitatja. Azt sem, hogy rendkívül fárasztó és kihívásokkal teli. Ezt pedig még csak fokozhatja, ha mellette valaki dolgozik, esetleg tanul. De tulajdonképpen mennyit is dolgozik egy anya?
2018. Április 13.
Az anyák átlagosan 98 órát dolgoznak hetente

Hányszor gondolkoztál már el azon, mennyi időt is töltesz egy nap munkával: nemcsak azzal, amiért pénzt kapsz, hanem azzal is amivel a családod életét teszed könnyebbé, gördülékenyebbé vagy csak simán élhetővé? Megpróbáltad-e már valaha összeszedni, milyen “munkakörökben” kell megfelelned (természetesen, a “rendes” munkádon kívül): az anyák többsége egyszerre sofőr, személyi asszisztens, szakács, házvezetőnő, játszópajtás, korrepetítor, edző… Egy kutatás számszerűsítette, nagyjából mennyit dolgoznak az anyák.

A mintegy 2000, iskoláskorú gyermeket nevelő amerikai nő bevonásával készült vizsgálatból kiderült, hogy egy anya átlagosan 98 órát dolgozik hetente – vagyis, ha úgy vesszük, legalább két teljes munkaidős állása van! Átlagosan 6:23 perckor kezdődnek az anyák napjai, és este 20:31-kor tudnak végre egy kicsit megpihenni. Ez pedig napi 14 óra munkát jelent!

Mi a helyzet azzal a bizonyos énidővel, a napjainkban igen divatos kifejezéssel? A felmérés szerint az anyák naponta nagyjából 1 óra 7 percet fordíthatnak saját magukra.

“A felmérés eredményei megmutatták, hogy az anyaság rendkívül kimerítő, állandó készenlétet igényel” – mondta Casey Lewis, a kutatást végző cég egyik vezetője. “Nem csoda, ha tízből négy nő úgy érzi, soha nincs vége a feladatoknak.”

Mi segít az anyáknak?

A felmérés célja nem elsősorban az volt, hogy kiderítsék, mennyit dolgoznak az anyák naponta, illetve mivel mennyi időt töltenek. Olyan apróságokra, tárgyakra, programokra, képességekre vagy személyekre voltak kíváncsiak, amelyekről a nők úgy érzik, hogy a legtöbbet segít nekik a mindennapokban. Ezek között szerepeltek például a nagyszülők, az okostelefon, a popsitörlő kendők, a kávé, az egészséges nassolnivalók, vagy éppen a szunyókálás lehetősége.(Cikk forrása: smartparenting.com)Ezt is érdemes elolvasni: