Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Két perc elég ahhoz, hogy megváltozzon a testképünk

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 14. | Frissítve: 2016. július 16.

Forrás: Medipress

Két perc is elég ahhoz, hogy megváltozzon a véleményünk a saját testünkről... de akár máséról is - állítja a Macquarie Egyetem friss tanulmánya.

Két perc elég ahhoz, hogy megváltozzon a testképünk

A felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen perceptuális változások zajlanak le az agyban, amikor olyan képeket látunk önmagunkról - vagy éppen másokról -, amelyek meg lettek szerkesztve, hogy vékonyabbnak vagy éppen kövérebbnek tűnjön az ember.
"Elég volt csupán hagyni, hogy két percen át nézzen az ember képeket magáról, amelyeken vékonyabbnak tűnik a valóságnál, és az agy máris normálisként fogadta el ezeket a manipulált fotókat. Ezután az eredeti képek, amelyek nem estek át hasonló manipuláción, túl kövérnek tűntek számukra" - mondja a kutatást vezető Kevin Brooks professzor.
Mindennek az ellenkezője is igaz: amikor a résztvevőknek olyan fotókat mutattak, amelyeken kövérebbé szerkesztették őket a valóságosnál, az eredeti, szerkesztetlen fotókon lényegesen soványabbnak tűntek maguk számára.
Amellett, hogy létezik egyfajta mechanizmus, amelyen keresztül a saját testalkatunkat és mások testét értékeljük, a kettő között sokszor igen érdekes összefüggés figyelhető meg. Amikor például kimondottan sovány emberek képeit nézzük, nem csak rosszul kezdjük érezni magunkat a bőrünkben, de egyúttal kövérebbnek is látjuk magunkat a valóságosnál.
"Az időtartam és a gyakoriság mindenképpen sokat számít, de a tény, hogy már két perc is elég ahhoz, hogy másképp lássuk magunkat, mindenképpen elgondolkoztató: ezek szerint ennyire könnyű bedőlni a testképpel kapcsolatos manipulációnak" - teszi hozzá Dr. Ian Stephen kutató.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések