Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Két egyszerű gyakorlat szétnyílt hasizomra

Szerző: Kaló Ágnes

2017. október 24. | Frissítve: 2020. december 29.

Forrás: babaszoba.hu

Szorgos gyakorlással, napi pár perccel te is sokat tehetsz azért, hogy a szétnyílt hasizom okozta pocak hamarabb visszamenjen. Íme két gyakorlat, amit érdemes mindennap végezni.

Többször írtunk már a szétnyílt hasizomról, amely az anyukák több mint felét érintheti. A szülés után is domborodó pocak nemcsak esztétikai probléma: a rossz tartás miatt hátfájáshoz, sérvhez is vezethet. Domokos Flóra Pilates- és Flat Core-oktató közreműködésével mutatunk két egyszerű, képekkel illusztrált gyakorlatot, amelyek segítenek a hasizom regenerálásában. 

Még egyszer a szétnyílt hasizomról

A várandósság alatt a baba növekedésével a has közepén futó egyenes hasizmok két oldalra húzódnak, majd szülés után visszarendeződnek. Ám ha nagyon nagy a pocakod, előfordulhat, hogy a szalagok túlzottan megnyúlnak, és sérülhet, elszakadhat a kötőszövet.
Te is meg tudod vizsgálni, mennyire sérült a hasizmod. Ehhez feküdj hanyatt, a lábadat húzd fel. Belégzés után emeld meg a fejedet és a vállaidat, mintha hasprést végeznél; közben az egyik kezeddel támaszd meg a tarkódat. A másik kezeddel a köldöködnél tapintsd ki a hasizmokat: mérd meg a köztük lévő rés hosszát és szélességét, vagyis azt, hogy hány ujjad fér az egyenes hasizmaid közé.
Ha a nyílás kétujjnyinál kisebb, óvatosan bármilyen gyakorlatot végezhetsz - mondja Domokos Flóra. Ha azonban a rés kétujjnyinál szélesebb, speciális gyakorlatokra van szükséged a hasfal regenerálásához. A hagyományos hasizom-erősítő technikák (hasprés, lábemelés) árthatnak, ezeket szétnyílt hasizommal nem javasolt végezni. Ha a sérülés négyujjnyinál is nagyobb, mindenképp keress fel egy gyógytornászt!

Figyelem!

Az itt található információk nem helyettesítik szakember felkeresését. Feltétlen látogass el egy gyógytornászhoz, ha úgy véled, téged is érint a probléma! 

Két gyakorlat szétnyílt hasizomra

Flóra két egyszerű mozdulatsort ajánl a hasfal megerősítéséhez. Mindkét gyakorlathoz egy székre lesz szükséged.

Első gyakorlat:

Feküdj hanyatt, a lábaidat pedig tedd a székre úgy, hogy a combok függőlegesek legyenek. Vegyél egy nagy levegőt, közben minden testrészedet lazítsd el.

Belégzés

Kilégzésre próbáld meg behúzni, megfeszíteni a gát- és a hasizmot. Arra ügyelj, hogy ne nyomd kifelé a hasizmokat - figyelmeztet az oktató. A popsit nem kell feszíteni, a farokcsont ne emelkedjen el a földtől. A kezedet segítségképpen a hasadra teheted, hogy érezd, ahogy süllyed a hasfal.

Kilégzésnél feszítsd meg a gát- és a hasizmokat

Belégzésre ismét lazítsd el az izmaidat. Ismételd a gyakorlatot hússzor.

Második gyakorlat:

A két tenyér között legyen egy kis rés

Ülj a székre, a derekad legyen egyenes. Tedd rá a kezedet a laza hasfalra úgy, hogy az ujjak lefelé nézzenek, a két tenyér között egy kicsi rés legyen. Kilégzésnél húzd be a hasadat, ekkor a hüvelykujjak közelednek egymáshoz.

Kilégzésnél húzd be a hasadat

Próbáld elérni, hogy a tenyerek minél függőlegesebbek legyenek. 4-5 belégzésig lehetőleg mozdulatlanul tartsd meg ezt a helyzetet, majd lazíts. Tízszer ismételd, aztán ahogy erősödsz, úgy növeld a napi adagot, hogy végül a két gyakorlat együtt összesen 10 percig tartson - javasolja Flóra. A tréner hangsúlyozza: fontos a rendszeres gyakorlás, ugyanis csak így érhetsz el valódi eredményt!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések