Baba

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Magabiztosan szeretnéd venni az első év akadályait? A Bethesda Gyermekkórház babát váró, kisgyermeket nevelő doktor anyukáival készült különleges cikksorozatunk a segítségedre lesz!
2021. Április 26.

Most olyan szakemberektől kaphatsz infókat, akik a saját bőrükön is tapasztalják az anyasággal járó örömöket, nehézségeket. 

Sorra vesszük segítségükkel az összes fontos egészségügyi tudnivalót a kicsi első évéből, érintjük azokat a kérdéseket, amelyekkel a leggyakrabban fordultok hozzájuk. 

Kövess minket 1 hónapig, hetente 4-5 új cikkel bővül a DOKIMAMIK cikksorozatunk! Hogy készülj fel a szoptatásra és milyen problémákat tapasztalhatsz? Miért fontos az újszülöttkori hallásvizsgálat, mit kell tudnod a gyerekkori fülpanaszokról? Jól fejlődik a babád? Mit tehetsz, ha vigasztalhatatlanul sír? Hogy kell ellátni otthon a gyakori gyermekbetegségeket? Mit érdemes tudni a mozgásfejlődésről a gyógytornász szerint? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapsz a DOKIMAMIKTÓL!

Tamásné Bese Nóra, kommunikációs igazgató

“A gyermekek gyógyításában, egészségének megőrzésében rendkívül fontos a hiteles, érthető információk átadása a szülők számára. A Bethesda Gyermekkórházban folyamatosan segítő kezet nyújtunk ebben a családoknak, korábban számos olyan szülőknek szóló prevenciós programot valósítottunk meg, amely segített eligazodni a gyermekbetegségek világában. Sürgősségi ambulanciánkon, csecsemőosztályunkon folyamatosan tapasztaljuk, hogy a szülők bizonytalanok, mi tekinthető normálisnak és mikor kell szakemberhez fordulni” – mondta el Tamásné Bese Nóra, a Bethesda Gyermekkórház kommunikációs igazgatója.

“Gyermekgyógyászaink sokan maguk is kisbabát váró, vagy kisgyermeket nevelő szülők, így átérzik az édesanyák helyzetét, félelmeit, de tudásuk, tapasztalatuk biztos fogódzóként szolgálhat a szülőknek. Ezért a Babaszoba.hu-val együttműködésben egy tematikus cikksorozatot indítunk útjára DOKIMAMIK néven, ahol 5 kisbabát váró szakemberünk (gyermekgyógyász, fül-orr-gégész, gyógytornász) segít felkészülni az első életév leggyakoribb gyermekbetegségeire, a gyanús vagy éppen teljesen normálisnak tekinthető tünetekre, jelenségekre. Célunk, hogy az édesanyák a leghitelesebb forrásból tájékozódva magabiztosan várják gyermekük érkezését.”

Az információs anyagokat a Babaszoba.hu főoldalán és a Dokimami-cikkek végén is megtalálod majd a kapcsolódó tematikus dobozunkban. A szakemberektől pedig a cikkek végén Neked is lesz lehetőséged kérdezni az adott témával kapcsolatban!

És hogy kik is a szakértő DOKIMAMIK? Ismerd meg őket!

Dr. Erdélyi Fruzsina IBCLC laktációs tanácsadó, gyermekgyógyász

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! - Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

“Diplomámat 2014-ben szereztem meg a Semmelweis Egyetemen, azóta dolgozom gyermekorvosként az MRE Bethesda Gyermekkórházban. A Laktációs Szaktanácsadó képzést 2018-ban fejeztem be, ekkor szereztem meg az IBCLC címet is.

Nagyon szeretem a munkám mint gyermekgyógyász és emellett mint szoptatási tanácsadó, élvezem, hogy gyermekekkel foglalkozhatok, segíthetek kicsiknek és nagyobbaknak. Fontosnak tartom a szoptatás támogatását, főleg egy gyermekkórházban, örülök, hogy lehetőséget tudunk biztosítani szoptatási tanácsadásra mind osztályon fekvő csecsemők számára, mind ambulánsan.

Négy év szakmai gyakorlat után saját gyermekem született, így az eddig megszerzett szakmai gyermekgyógyász és a szoptatási tanácsadói tapasztalataim már saját gyermeknevelési élményekkel bővültek.”

Dr. Ternai Zita fül-orr-gégész

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! - Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

“Az emberi természet megismerése, sokszínűsége mellett bonyolult biológiai működése már gyerekkoromtól fogva érdeklődésem középpontjában áll. Orvosi tanulmányaimat 2006-2012-ig a Semmelweis Egyetemen végeztem. A Bethesda Gyermekkórház fül-orr-gégészeti osztályának 2013 óta vagyok része. Fül-orr-gégészetből 2019 tavaszán tettem szakvizsgát kiválóan megfelelt eredménnyel. Főbb érdeklődési területem a gyermek fül-orr-gégészeten belül a hallásjavítás, audiológia, továbbá a melléküreg sebészet.

Remélem az elkövetkező cikksorozat segítség lehet a hétköznapokban leggyakrabban felmerülő gyermekkori fül-orr-gégészeti problémák okainak, tünettanának megértésében, továbbá a lehetséges gyógymódok, kezelési lehetőségek megismerésében.

Jelenleg első gyermekemet várom.”

Dr. Szőllősi Anett gyermek-tüdőgyógyász

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! - Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

“Gyermekgyógyász és gyermek-tüdőgyógyász szakorvos vagyok. 12 évvel ezelőtt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem. A rezidensképzés keretén belül képzőhelyként a felsorolt gyermekellátó helyek közül nekem ismeretlenül – valamiféle isteni sugallatra – a Bethesdára esett a választásom, amit azóta is életem egyik legjobb döntésének tartok.

Az első szakvizsgám megszerzését és az első kislányom születését követően két, egymástól távolinak tűnő részlegen kezdtem el dolgozni. Egyrészt az akut betegeket ellátó Sürgősségi és Belgyógyászati Ambulancián, ahol a változatosság és a gyors döntéshozatal inspirál. Másrészt a krónikus betegekre specializálódott, multidiszciplináris szemléletet igénylő Otthonlélegeztetési Munkacsoport tagja vagyok. Az elmúlt évben kezdtem a Pulmonológiai Ambulancia munkájában részt venni.

Jelenleg a második kislányommal vagyok várandós.”

Dr. Schlick-Szabó Anna csecsemő- és gyermekgyógyász

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! - Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

“Már gimnazista koromban biztos voltam benne, hogy gyermekgyógyászként szeretnék dolgozni, így egyetemi kutatásaimat és önkéntes munkámat is ezen a területen a végeztem. Szeretem a pörgést és a váratlan helyzeteket, emiatt az egyetem utolsó évében már mentőtisztként szolgáltam.

2015-ben diplomáztam a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude minősítéssel. A továbbiakban a Bethesda Gyermekkórházban és mentőorvosként az Országos Mentőszolgálatnál (felnőtt mentőn és a Gyermekrohamkocsin) volt lehetőségem tovább fejlődni. 2020 őszén lettem csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

Jelenleg első gyermekemet várom, így otthonról igyekszem segíteni kollégáimat.

Az egészségügy mellett a cserkészetben is törekszem elhivatottan szerepet vállalni.”

Varga-Radnai Csilla gyógytornász

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! - Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

“Orvos szüleim révén már gyermekként szívtam magamba a segítő szándékot, gyógyítani akarást. 10. osztályos lehettem, amikor egy tanulmányi kirándulás során elkísért minket egy gyógytornász. Sokat mesélt a munkájáról, nagyon tetszett a gyógytornában rejlő sokszínűség, a lehetőségek tárházának éreztem már akkor.

2009-ben kezdtem tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. 2014 óta dolgozom a Bethesda Gyermekkórházban gyógytornászként. Először gyakorlaton voltam a kórházban, az intézmény családias jellege, a dolgozók kedvessége, a barátságos légkör azonnal magával ragadott.

A gyermekekkel való foglalkozás kezdetben nagy kihívást jelentett a számomra, meg kellett tanulnom az ő “nyelvükön” kommunikálni. Az elmúlt 6,5 évben sok-sok gyermekkel volt lehetőségem tornázni. Nem volt két egyforma páciensem. Szeretem, hogy a munkám változatos, állandó kreativitást igényel.

2020 januárjában DSGM-szakgyógytornász lettem. A Dévény módszerrel egy olyan csodálatos technikát kaptam a kezembe, mellyel sok pici babának segíthetek a mozgásfejlődésben.

Nagyon jó érzés látni kicsiknél, nagyoknál egyaránt, hogy szépen alakul a mozgásuk, hogy együtt érjük el a kitűzött célokat.

A cikksorozatban szeretném bemutatni a gyermekek szabályos mozgásfejlődését. Igyekszem hasznos tanácsokkal ellátni a kismamákat, anyukákat, felhívni a figyelmüket a mozgásfejlődés egyes lépcsőfokainak fontosságára.”