Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Készségek, amelyekre szükség van, hogy bilizzen a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 14. | Frissítve: 2019. november 24.

Forrás: babaszoba.hu

Összetett dolog megtanulni a kicsinek azt, hogyan lehet szobatiszta. Lássuk, milyen készségek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy át tudjuk őt szoktatni a bilire!

Ha van jogosítványod, még talán vissza tudsz emlékezni, milyen is volt megtanulni autót vezetni. Előbb az elmélet, utána a gyakorlat: rengeteg mindenre oda kell figyelned, amikor elindulsz az autóval, ritka összetett dolog vezetni.
Nos, a piciknél is valami hasonló az, amikor megtanul bilizni, ez számukra legalább olyan komplex, mint nekünk a vezetés. Az ő életszakaszában ekkor talán nincs is más, ehhez fogható, összetett műveletsor. Meg kell ismernie a testét, annak a funkcióit, a különböző fizikai érzetekhez hozzá kell kapcsonia a megfelelő "válaszokat", hogy mit akar csinálni a bilin, de ehhez még a fejében egy tervet is létre kell hoznia, hogyan kezdjen neki, ráadásul koncentrálnia is kell a műveletsor közben.

Testtudat

Nyilvánvaló, hogy mindez tanulási időt vesz igénybe. Az első lépések ebben a helyzetben annyit jelentenek, hogy szét kell tudniuk választani, hogy "kis" vagy éppen "nagy" dolgot is fognak-e csinálni, ezekkel a dolgokkal a kicsi 12-18 hónapos kora környékén ismerkedik meg. Az idő múlásával pedig a használt pelenka egyre inkább kényelmetlen érzet lesz neki, és elkezdi élvezni azt, hogy pucéran rohangálhat akár a lakásban, akár a kertben. Ráadásul mind a kisfiúk, mind a kislányok ekkoriban már kezdenek kíváncsiak lenni magukra, a nemi jellegeikre, kérdéseket tesznek fel ezekkel kapcsolatban, amely jelzi, hogy nyitottak arra, hogy megismerkedjenek a testük működésével.
A tapasztalati tanulás is segíthet a szobatisztaság eléréséhez, például hagyjuk nyugodtan ücsörögni a bilin, akár hosszabb ideig is, amíg meg nem történik a "nagy dolog", ami után pedig adjunk visszacsatolást, örüljünk vele együtt és dicsérjük meg, milyen ügyes is volt.

Tervek és végrehajtás

A szimbolikus gondolkodás és a tervezés készségének a fejlesztése segíthet abban, hogy a gyermek minél gördülékenyebben megtanulja, mi az a pont, hogy biliznie kell, és hogy ott mit is kell csinálnia, hogyan jut el a "végeredményig". Továbbra is szüksége van a támogatásunkra, de ne hagyjuk, hogy más események elvonják a figyelmét.

Komplex gondolkozás

A kognitív fejlődés nagyban megkönnyíti, hogy a gyermek sikeresen és rövid idő alatt sajátítsa el a bili használatát. Éppen ezért ne sürgessük, nem baj, hogyha a gyermek 2,5-3 éves koráig kell várnunk, amíg a bili használata bekerül a mindennapi körforgásba. A kicsi meg fogja tanulni, hol találja a bilit, mikor kell használnia, mikor kell egyáltalán jeleznie a szülőnek, hogy neki ki kell mennie. Bár vannak apró praktikák, amikkel segíthetünk a picinek, érdemes türelmesnek lenni, megvárni, amíg a gyermek magától jut el ide a természetes fejlődésben.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák