Baba

Készlethiány van K-vitaminból is

Országos hiány van a Konakion készítményből, ami a K-vitamin egy szintetikus formája és amit minden kizárólag anyatejjel táplált babának kapnia kell.
2019. Május 23.
Készlethiány van egy csecsemőknek adott injekcióból is

Készlethiány van a Konakion nevű készítményből – adta hírül a 24.hu. A Konakiont minden újszülött megkapja születése után a kórházban, majd hazakerülve is folytatni kell az adagolását. Úgy tűnik azonban, hogy ősz végéig országos készlethiány van belőle és egyelőre nem tudni, hogy mivel lehetne helyettesíteni.

A Konakion készítmény egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája. Orvos írja fel receptre és elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált babáknak fontos a beadatása, mert a K-vitamin az anyatejbe alig választódik ki, ezért K-vitamin hiány jelentkezhet a babánál. A K-vitamin hiány agyvérzéshez, gyomor-, bélrendszeri vérzéshez is vezethet.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta a 24.hu-nak, hogy a gyógyszertárak jelezték, készlethiány miatt nem tudnak Konakiont kiadni.

Póta György szerint ez azért is súlyos probléma, mert a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény. Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.

Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből.

Forrás: 24.hu