Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Készlethiány van K-vitaminból is

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 23.

Forrás: 24.hu

Országos hiány van a Konakion készítményből, ami a K-vitamin egy szintetikus formája és amit minden kizárólag anyatejjel táplált babának kapnia kell.

Készlethiány van a Konakion nevű készítményből - adta hírül a 24.hu. A Konakiont minden újszülött megkapja születése után a kórházban, majd hazakerülve is folytatni kell az adagolását. Úgy tűnik azonban, hogy ősz végéig országos készlethiány van belőle és egyelőre nem tudni, hogy mivel lehetne helyettesíteni.
Készlethiány van egy csecsemőknek adott injekcióból is
A Konakion készítmény egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája. Orvos írja fel receptre és elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált babáknak fontos a beadatása, mert a K-vitamin az anyatejbe alig választódik ki, ezért K-vitamin hiány jelentkezhet a babánál. A K-vitamin hiány agyvérzéshez, gyomor-, bélrendszeri vérzéshez is vezethet.
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta a 24.hu-nak, hogy a gyógyszertárak jelezték, készlethiány miatt nem tudnak Konakiont kiadni.
Póta György szerint ez azért is súlyos probléma, mert a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény. Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.
Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések