Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Késlekedik az ingyenes bárányhimlőoltás bevezetése

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 2.

Forrás: MNO

Bár tavaly ilyenkor Lázár János arról beszélt, hogy a kormány nyitott a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételére, egyelőre az ígéret szintjén maradt a kérdés. Noha Magyarországon a fertőző betegségek fele a bárányhimlő.

Késlekedik az ingyenes bárányhimlőoltás bevezetése
Egyelőre nem tudni, mikor történik változás a kérdésben. A bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételének dátumáról az elmúlt egy évben nem sikerült dönteni - tudhatjuk meg a Magyar Nemzettől.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) még decemberben azt írta a lapnak, hogy valóban kötelezővé és ingyenessé teszik a védőoltást, de a bevezetés dátuma azóta sem világos, erről nem sikerült még döntést hozniuk. "A hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van, amennyiben erről végleges döntés születik, tájékoztatjuk a nyilvánosságot.?- írta az Emmi a Magyar Nemzet kérdésére.
A késlekedés azért sem érthető, hiszen éppen az Emmi hívta fel arra a figyelmet, hogy a megbetegedés 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat.
Bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású, mégis komoly szövődményei lehetnek, különösen veszélyeztetettek az immunhiányos csecsemők, azok, akik felnőttként kapják el a betegséget, terhes nők.
A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed, ruházaton, használati tárgyakon is életképes a vírus. Az oltás beadása jelenleg két részletben történik, más kötelező oltással egy időben, 15 és 18 hónapos életkorban.
Több önkormányzatnál, így Kaposváron, Egerben, Miskolcon és Salgótarjánban döntöttek a bárányhimlő elleni oltás támogatásáról az elmúlt években.
Kapcsolódó cikkeink bárányhimlő témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák