Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Késik a beszéd az ikreknél?

Szerző: Frankó Ágnes

2011. február 19. | Frissítve: 2016. január 12.

Forrás: Kismama magazin

Lehet, hogy ikreid már másfél évesen egymás szavába vágnak, de nagyobb a valószínűsége, hogy egyelőre csak házon belül értitek meg, mit is akarnak.

Késik a beszéd az ikreknél?

A kutatások szerint ikreknél később indul meg a beszédfejlődés - főleg fiúknál, koraszülötteknél vagy alacsony súllyal világra jött ikreknél jelentkeznek ezek a problémák. Súlyosbító tényező lehet az is, ha nagy család veszi körül a babákat, mivel emiatt akarva-akaratlanul kevesebb figyelmet kapnak a kicsik. Vajon mikor gyanakodhatsz arra, hogy késik a beszédfejlődésük?

A határ a harmadik év

Jobaházy Andrásné logopédus szerint akkor beszélhetünk megkésett beszédfejlődésről, ha a gyerekünk már hároméves is elmúlt, de még mindig nem beszél, és ennek bizonyíthatóan nem hallásprobléma az oka, vagyis a neurológus, a fül-orr-gégész és az audiológus sem talál szervi elváltozást. Ha a kicsik megértik, amit mondasz nekik, reagálnak a kérésedre, beteszik a kockát a dobozba, odamennek hozzád, ha hívod őket (de közben a kezeddel nem gesztikulálsz!), megnyugodhatsz, hogy nem a hallásukkal van gond. Intő jel lehet, ha csecsemőkorban keveset gagyognak a kicsik, vagy egyhangú a bababeszédük, ha túl lassan reagálnak a környezeti ingerekre, ha feltűnően lassú a beszédritmusuk, a szókincsük pedig szegényes az életkorukhoz képest.

Figyelem, hibalehetőség!

Mielőtt összehasonlítanád ikreidet a szomszéd gyerekeivel, akik már versikéket szavalnak, jó, ha tudod, hogy általában hamar megoldódik a probléma, és nem minősíthető fogyatékosságnak. Az esetek legnagyobb részében utolérik társaikat a később beszélni kezdő ikrek, és egy idő múlva már csak a babanaplód emlékeztet arra, hogy emiatt (is) aggódtál.

Felesleges vádolnod magad, de érdemes odafigyelned néhány dologra. Előfordulhat, hogy hajlamos vagy a kicsik szavába vágni és egyszerre megszólítani őket. Talán észre sem veszed, de rövidebb mondatokat használsz, mert így gyorsabb, és mert a másik gyereked is éppen téged akar. Gyakori hiba, hogy nincs összhangban a cselekedeted a szavaiddal, azaz, míg az egyiküket eteted, a másikhoz szólsz. Ne hidd azt, hogy azért, mert ketten vannak, kevésbé lesz rád szükség, jól ellesznek.

Akkor lepődsz meg igazán, amikor azzal szembesülsz, hogy nem érted a beszédüket, kialakították az ikernyelvet, a titkos, kicsit misztikus kapcsot, amiről olyan sokat olvastál. Ez nem más, mint egy leegyszerűsített, fejletlen nyelvi forma, amit leggyakrabban az egypetéjű ikerpárok teremtenek maguknak. Ez igen egyszerű, gyors és hatékony módja a kettejük közötti kommunikációnak. Kicsit olyan, mint a gyorsírás. Ha nem bátorítod őket az ikernyelv használatára, ha nem mosolyogsz túl sokat azon, hogy milyen édesek ezzel a külön nyelvvel, akkor előbb-utóbb kénytelenek lesznek belátni, hogy ikertestvérükön kívül más nem érti őket, érdemes megtanulni az anyanyelvet.

Hogy segíts?

 • Egyenként is foglalkozz velük! Időigényes, de hasznosabb, mint a házimunka.
 • Gesztusaid, tetteid és szavaid legyenek összhangban egymással. Akihez beszélsz, arra nézz!
 • Ne próbáld kitalálni, hogy mit szeretnének, inkább ösztönözd őket, hogy megmondják!
 • Ne hagyd, hogy az egyik gyerek szóvivője legyen a másiknak. Ikreknél gyakran előfordul, hogy a jobb beszédkészséggel megáldott fél képviseli a testvére érdekeit, azaz helyette beszél.
 • Törekedj szemkontaktusra, hogy minél több érzékszervét bevond a beszélgetésbe!
 • Ne javítsd ki a nyelvi hibát, de a hibásan használt szót helyes változatát építsd be saját mondatodba!
 • Külön csoportba?

  Még a szakemberek, pszichológusok és logopédusok véleménye is eltér abban a kérdésben, hogy érdemes-e a hatékonyabb beszédfejlődés érdekében külön bölcsis, ovis csoportba íratni az ikreket. Minden bizonnyal hasznukra válik, ha nem egyként kezelik őket, és nem hasonlítgatják össze folyton képességeiket, ám azoknál a gyerekeknél, akik még sosem voltak külön egymástól, fordítva is elsülhet az ötlet, hiszen könnyen traumaként élhetik meg a helyzetet, és még súlyosabb beszédproblémáik lesznek.

  Kapcsolódó cikkeink:
 • "Szólj hozzám, kicsim!" - A megkésett beszédfejlődésről
 • Jól hall-e a gyermekünk?
 • Mindent a kisgyermekkori beszédfejlődésről
 • Beszélgető babák

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák