Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Keresztnevek, melyek mind azt jelentik: áldott, áldás

Szerző: Bagaméri Viki

2021. május 2.

Forrás: babaszoba.hu

Szeretnéd, hogy a babád olyan nevet viseljen, aminek igazán pozitív jelentése van? Akkor ezeket a keresztneveket mindenképp vedd számításba!

Az Áldás és az Ajándok fiúnevek, valamint az Áldáska és Ajándék lánynevek jelentését nem kell magyarázni, vannak azonban kevésbé egyértelmű, mégis ugyanezzel a jelentéssel bíró utónevek. Ezekből hoztunk most tízet!

A Te babád neve mit jelent?

(Fotó: Getty Images)

Fiúnevek:

Benedek

Latin eredetű név, ami azt jelenti, áldott. Az utóbbi időben rendkívül sok kisbaba kapja ezt a keresztnevet, azonban vannak kevésbé divatos formái, ugyanezzel a jelentéssel. A Benett például a Benedek rövidülése, igaz, ez is gyakorinak számít manapság - ha ezt inkább elkerülnéd, szóba jöhet a Benedikt név is. Legfőbb névnapja március 21., de a Benedekek ünnepelnek április 14-én, április 16-án, május 1-jén és július 11-én.

Boldizsár

A Baltazár név magyar alakváltozata, amely babóniai, akkád gyökerekkel rendelkezik. Jelentése: Baal isten óvja/áldja életét. A Magyarországon anyakönyvezett, legnépszerűbb fiúnevek listáján a 69. helyen szerepel. Névnapja január 6-ra esik.

Donát

Latin eredetű férfinév, ami azt jelenti, Istentől ajándékozott/Isten áldásaként érkezett. Közepesen gyakori fiúnév, a tavaly legkedveltebb nevek toplistáján a 84. helyen áll. A Donátok ekkor ünnepelik a névnapjukat: február 17., július 7., augusztus 7. 

Mátyás

Héber eredetű, bibliai név, azt jelenti: Isten ajándéka, Isten áldása. Közepesen gyakori névkén tartják számon, 2020-ban a 61. helyre került a fiúnevek népszerűségi listáján. Szintén héber eredetű és ugyanezt jelenti a Máté név is, ez azonban jóval gyakoribb, ezüstérmes a legnépszerűbb nevek 100-as listájában. A Mátyás névnapjai: február 24., december 8.

Teodor

Görög eredetű, rendkívül ritka férfinév, azt jelenti, Istentől kapott áldás/ajándék. Rövidebb változata, a Teó is anyakönyvezhető, ez sem sorolható a gyakran választott fiúnevek közé, jelentése megegyezik a Teodoréval. Névnapját augusztus 16-án, szeptember 2-án, november 9-én, december 27-én vagy december 28-án ünnepli.

Lánynevek:

Benedetta

Olasz eredetű név, azt jelenti: áldott. Rendkívül ritka lánynév, nem került be a tavalyi évben anyakönyvezett nevek 100-as toplistájába. Ugyanezzel a jelentéssel bíró, szintén ritkán előforduló női név a Benedikta, névnapjukat együtt tartják a Benedettákkal: január 4-én, augusztus 13-án, október 8-án vagy december 29-én.

Darinka

Szláv-magyar eredetű név, ami annyit tesz, ajándékocska. Rendkívül ritkán előforduló, anyakönyvezhető név. Névnapja február 24. vagy december 31.

Donáta

Latin eredetű név, a Donát női megfelelője. Azt jelenti, Isten ajándéka/áldása. Kicsinyítőképzős olasz változata, a Donatella hazánkban is anyakönyvezhető, jelentése megegyezik a Donátáéval. Mindkettő rendkívül ritka, elszórtan előforduló név. Névnapja július 7-re, július 17-re vagy december 31-re esik.

Izidóra

Ez a görög eredetű név az Izidor női megfelelője, azt jelenti, Ízisz egyiptomi istennő áldása/ajándéka. Elszórtan előforduló, sokféleképp becézhető női név. Névnapja: április 17. 

Teodóra

Görög-német eredetű lánynév, a Teodor női megfelelője, így jelentésük is egyezik: Isten ajándéka/áldása. A szülők ritkán választják ezt a nevet úton lévő babájuknak, a tavalyi év legnépszerűbb neveinek 100-as listájába sem került be. Névnapja: február 11., április 5., április 28., szeptember 2. vagy szeptember 11.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák