Baba

Kell szájmaszk a babáknak és a gyerekeknek?

Érdemes a gyerekeknek szájmaszkot viselniük, ha kimennek a házból? És mi a helyzet a kisbabákkal?
2020. Április 10.
Kell szájmaszk a babáknak és a gyerekeknek? (Fotó: Getty Images)

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) tett egy olyan javaslatot, hogy az emberek készítsenek házi készítésű szájmaszkot a koronavírus ellen. A szülőkben ezzel kapcsolatban felmerültek kérdések a gyerekek maszkviselését illetően.

Szükséges a csecsemőknek szájmaszkot hordania?

A CDC szerint a 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek, babáknak nem szabad szájmaszkot viselniük, mert ez növeli a fulladás kockázatát. A pontos ajánlatuk így szól: “Nem szabad szájmaszkot tenni a 2 évnél fiatalabb gyermekekre, és bárki olyanra sem, aki légzési nehézséggel küzd, eszméletlen, magatehetetlen, illetve bármilyen egyéb okból nem lenne képes maga eltávolítani a maszkot.”

Az amerikai Nemzeti Gyermekkórház ezért hívta fel a figyelmet arra, hogy a szülők ne készítsenek maszkot a csecsemőknek, és ne is vásároljanak olyan maszkot, amelyet babáknak készítettek. Ezek a termékek – csecsemőmaszkok, cumihoz rögzített maszkok, stb. – ugyanis több kárt okozhatnak, mint hasznot a 2 évnél fiatalabb gyermekeknél.

Magyarországon is többen varrnak szájmaszkot a babájuknak, pedig ez veszélyes. A fulladásveszély miatt ne készítsen ilyen maszkot otthon senki a kisbabája számára!

Viseljenek maszkot a gyermekek, ha kimennek?

Ez attól függ, pontosan mit is takar, hogy kimegy a gyermek: ha az idősebb gyermek a családi ház kertjében van kint, nem szükséges maszkot viselnie. De ha a szülőkkel együtt például tömegközlekedik, vagy boltba mennek, akkor ajánlott, hogy a gyermeken legyen maszk. A CDC javaslata szerint ha valaki közösségbe megy, érdemes maszkot viselnie – ami nem abban segít, hogy ő maga ne fertőződjön meg, hanem attól, hogy ne fertőzzön meg másokat. Útmutatójuk szerint a száj elfedése nem a szájmaszk viselőjét védi meg, hanem a környezetét óvja az esetleges megfertőződéstől, ha az illető fertőzött.

A gyerekeknél általában enyhébb a Covid-19 fertőzés az eddigi tapasztalatok alapján, sőt, ők gyakran tünetmentes fertőzöttek lehetnek. A gyerekek – és a közösség – védelmének is az a legjobb módja, ha otthon tartjuk a csemetét, de ha feltétlenül közösségbe kell vinni a gyermeket is, akkor jól jön a számára egy szájmaszk.

A fiatalabb, óvodás korú gyermekekkel kapcsolatban azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy esetükben a szájmaszk viselése nem feltétlenül javasolt.  Ennek az oka az, hogy ha szájmaszk van egy kisebb gyermeken, lehetséges, hogy gyakrabban érinti meg az arcát. Mivel a szakemberek azt javasolják, hogy az arc megérintését kerüljük, hogy a fertőzés rizikója csökkenjen, az ekkora gyerekeknél érdemes átgondolni, hogy biztosan szükséges-e a maszk.

(VIA)