Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kell inniuk a babáknak hat hónapos kor alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 20. | Frissítve: 2021. június 24.

Forrás: nutriklub.hu

A víz, mint elsődleges folyadékunk fontos, különösen nyáron és kisgyerekek esetében, hiszen ők könnyebben kiszáradnak, mint a felnőttek. Vajon kell-e vízzel itatni egy kisbabát?

Kell inniuk a babáknak hat hónapos kor alatt?
Az első hat hónapban a legideálisabb táplálék az anyatej a kisbaba számára. Az anyatej nem csupán étel, hanem ital is, ez a csecsemő tápláléka és egyben folyadéka. Kizárólagos szoptatás esetén a babának nincs szüksége az anyatejen kívül másra, így vízre sem. Ha megnő a folyadékszükséglete, akkor azt jelezni fogja azzal, hogy többször szopik. A babák gyomra nagyon kicsi, ezért a legjobb, ha azt anyatejjel tölti meg és nem vízzel, és semmiképpen sem teával, cukros gyümölcslével.
Tápszeres baba esetében hat hónapos kor alatt ugyanezek a szabályok érvényesek: 150 ml folyadékra van szüksége kilogrammonként, ha a tápszer mennyisége nem éri el ezt a mennyiséget, akkor gyakrabban kell kínálni tápszerrel. A tápszer hasonlóan az anyatejhez, táplálék-és egyben folyadékszükséglet fedezésére is szolgál.
Más a helyzet hat hónapos kor után, amikor a már mást is eszik a baba. Néhány korty folyadék megfelelő mennyiség minden kanalas étkezés után.
Az életkornak megfelelő táplálás mellett a folyadékigény:
6 hónapos korban egy 8 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,
7 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,
8 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,
9 hónapos korban egy 9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,
10 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 5-6 dl,
11 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 6-8 dl körül alakul.
A legjobb, ha a baba tiszta vizet iszik, forralt vizet, babavizet, szénsavmentes ásványvizet, házilag préselt gyümölcs levét vízzel bőven hígítva. Ne adj neki koffein tartalmú, cukor- vagy citrom tartalmú italokat.
(Cikk forrása: nutriklub.hu)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése (X)

A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések