Baba

Karfiolt a babának!

Folsavban és C-vitaminban különösen gazdag zöldségfélénk, mely párolva egészen könnyen rágható, és az íze sem vad. Ideális táplálék kicsiknek-nagyoknak!
2011. Szeptember 20.

Krumplis karfiolleves

Hozzávalók egy felnőtt- és egy gyerekadaghoz:

30 deka karfiol,

30 deka krumpli,

egy kis fej hagyma,

egy gerezd fokhagyma,

egy kis csokor petrezselyem,

egy kicsi fehérrépa,

őrölt kömény (vagy helyette fél édesköménygumó),

egy evőkanál olívaolaj,

jódozott só,

1 deci natúr joghurt,

egy teáskanál barna rizsliszt,

pár csepp friss citromlé

Mosd meg alaposan, majd szedd rózsáira a karfiolt, a vaskosabb szárrészeket kockázd fel. A krumplit hámozd, mosd meg és vágd darabokra. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A fehérrépát is hámozd, mosd meg, majd reszeld le nagylyukú reszelőn. Melegítsd meg egy fazékban az olajat, és szórd rá az aprított hagymát és fokhagymát (valamint az aprított édesköményt, ha őrölt kömény helyett ezt választod). Pirítsd picit, aztán tedd a fazékba a karfiolt, a krumplit, a reszelt fehérrépát és az őrölt köményt egész kevés sóval.

Párold így együtt pár percig fedő alatt, majd öntsd fel három-négy deci vízzel, és főzd puhára. Fél deci vízben keverd el a rizslisztet, és öntsd a forrásban levő, sűrű levesbe. Ha már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt, öntsd bele a joghurtot, aztán szórd bele a megmosott, lecsepegtetett és apróra vágott petrezselymet, és csepegtess bele kis citromlevet.

MIKOR KAPHATJA A BABA?

Joghurt nélkül 8 hónapos kortól

Joghurttal 10 hónapos kortól akkor, ha a családban nem fordult elő allergia

Joghurttal egyéves kortól

Változatok

Karfiolos alappüré

Négy babaadag

A fenti karfiol- és burgonyamennyiséget együtt főzd meg (minimális vízzel) vagy párold puhára, végül egy-két evőkanál anyatejjel pépesítheted. Ha a baba az édesebb ízekhez vonzódik, néhány szeletke hámozott almát is belefőzhetsz. Keverj hozzá egy evőkanál olívaolajat, majd négy részre osztva lefagyaszthatod.

MIKOR KAPHATJA A BABA?

7 hónapos kortól

Karfiolt a kézbe!

Az önálló étkezés tudománya a kézzel evés örömével kezdődik. Fontos lépés, amikor a kicsi elkezd a kezdeti szájtátás után egyedül is a falatokért nyúlni. Ezek még csak az első próbálkozások, bátorítsd puha karfioldarabokkal. A darabos ételek fogyasztásának feltétele, hogy a baba biztosan üljön, és te is ott legyél, hogy szükség esetén segíteni tudj neki. Csak eleinte fordul elő, hogy túl nagy darabot akar lenyelni. Ha már langyosra hűltek a karfioldarabok, tedd eléje kis tálcára az etetőszékben, hogy maga is elérhesse.

Ezek is finomak lesznek:

Madártej ihlette karfiolkrémleves

Mandulás-sajtos brokkolikrémleves

Zöldség a családnak, a babának

Kukoricás-fetás palacsinta

Forrás: Kismama magazin