Baba

Karácsonyi veszélyek, amelyektől tartsuk távol a babát

Senki sem javasolja az újdonsült szülőknek, hogy a kicsi első éveiben inkább hagyják ki a karácsonyt, de a megfelelő óvintézkedéseket mindenképpen meg kell tenniük.
2019. December 13.
Karácsonyi veszélyek, amelyektől tartsuk távol a babát (Fotó: iStock)

Egy kisbaba érkezése a családba számos logisztikai akadályt is jelent karácsonykor, hogy a szülők nyugodtak lehessenek, a kicsi pedig biztonságban legyen. Az utolsó dolog, amire karácsonykor vágyna a család, hogy a sürgősségin kelljen ücsörögniük este – éppen ezért jobb, ha igyekszünk a lehető legjobban kivédeni a baleseteket.

Üvegdíszek a fán

Egy kisbabánál a karácsonyfa miatt kevésbé kell aggódni, ha jól van rögzítve, a díszeket pedig nem tudja elérni. Azonban a fáról leesett díszek lehetnek problémásak, főként az üvegből készültek. Ezek színesek, csillognak, sokszor cukorkához hasonlítanak, és persze nagyon törékenyek. A karácsonyi izzókkal ugyanez a helyzet. A lehető legjobb, ha a törékeny dekorációt minél magasabbra tesszük, vagy kihagyjuk a díszek közül. A műanyag vagy fa díszek is csodaszépek, és kevésbé balesetveszélyesek.

Az idősebb gyerekeknek való játékok

A játékgyártókat terheli a felelősség, hogy felcímkézzék a termékeket, és a vásárlók számára nyilvánvaló legyen, hány éves kortól ajánlott az adott játék. A szülők, nagyszülők gyakran gondolják azt, hogy szemük fénye van annyira okos, hogy idősebb gyerekeknek való játékkal játsszon – azonban ezeknek lehetnek olyan apró részei, amelyeket a gyerekek lenyelhetnek, az orrukba kerülhetnek, így pedig fulladást okozhatnak. Minden ajándékozónak érdemes ezért betartani az életkori ajánlásokat, ha pedig vannak idősebb testvérek, ügyeljünk rá, hogy ne kerüljenek a játékaik a kisebbek kezébe.

Kisméretű elemek

Azt gondolnánk, hogy egyszerű dolog az elemeket távol tartani a babáktól, de sajnos sok játék működik apró gombelemekkel, amiket gyakran a játék dobozában rejtenek el a gyártók. Egy babának sokszor a csomagolás még izgalmasabb, mint maga az ajándék, így ha a szülők nem elég figyelmesek, máris a keze ügyébe akadhatnak az elemek.

A nagymama gyógyszerei

Ha a nagyszülők is a babás házban töltik az ünnepeket, akkor érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy a gyógyszereik elzárva legyenek egy szekrényben, fiókban, nehogy a gyerek szájában kössenek ki. Már egy vérnyomáscsökkentő vagy vércukorcsökkentő elég ahhoz, hogy kórházban kössön ki a pici.

Mikulásvirág és egyéb ízletesnek kinéző növények

Ugyan leginkább a háziállatok számára veszélyesek az ünnepi, mérgező növények, a gyerekekre nézve nem valószínű, hogy halálosak, de hasmenést, hányást okozhatnak, ami közvetve nagyon veszélyes lehet. A virágok mellett ezeknek a magvai is veszélyesek lehetnek, így semmiféleképpen ne tegyük olyan helyre, ahol a baba ráakadhat. A legjobb, ha néhány évig nem viszünk ilyen növényeket a lakásba karácsonykor.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: