Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony a nagyszülőknél: hogy jobb a gyereknek?

Szerző: Szőke Anna

2018. december 22.

Lektor: Theisz Dóra pszichológus

Forrás: babaszoba.hu

Sok család a nagyszülőkkel közösen tölti a szentestét, vagy 24. után őrült ámokfutásba kezd: sorra látogatja a közeli rokonokat, hogy mindenhol minél előbb meglegyen az ünnepi rituálé, lehetőleg sértődés nélkül.

Amilyen egyszerű és szép ünnep, napjainkra olyan stresszessé és feszültté vált a karácsony. A tökéletes ajándékok beszerzése időben, a makulátlan és pompásan kidekorált lakás, a legszebb fa, a tökéletes karácsonyi menü, és persze mindemellett annak megszervezése, hogy mindebből gyermekeink semmit ne érezzenek vagy tudjanak meg, hisz akkor oda a varázslat. Igen ám, de hiába szólnak a legédesebb ünnepi dallamok, ha a szülők az idegösszeroppanás szélén állva zuhannak be a karácsonyfa alá 24-én. Ha pedig a szülők feszültek, a gyerekek is sokkal kezelhetetlenebbek és érzékenyebbek, és már bele is kerültünk a 22 -es csapdájába.
Nem jó a gyereknek, ha egyik helyről a másikra rohanunk vele
Nehézséget okozhat az is, ha a családi karácsonyt a kiterjesztett - nagyszülői - családdal tervezzük eltölteni, hiszen ilyenkor gyakran alakul ki vita amiatt, hogy épp hol, melyik családdal essen meg a szenteste, ki a soros, kinek miért fontosabb az adott évben, hogy egybe gyűljön a család. De nem is feltétlenül kell nekünk menni, ha mi invitáljátok magunkhoz a szélesebb családi kört, abból is hamar kialakulhat a karácsonyi csetepaté.
Megkérdeztük Theisz Dóra pszichológust a témával kapcsolatban és meglepő dolgokra világított rá az ünnepi káosz gyermekekre gyakorolt hatásai kapcsán: ?Stresszt és feszültséget okoz a gyerekeknek, ha ebben az időszakban túl sokfelé kell rohanni, ha űzött vadként kell végiglátogatniuk az ünneplő családtagjaikat. Márpedig attól gyakran zaklatottá válnak a gyerekek, ha több napon keresztül folyamatosan minden nap új emberek, új helyzetek, új ajándékbontogatások várnak rájuk. Kim John Payne pszichológus-pedagógus megfigyelései óta tudjuk, hogy a túl sok inger, túl sok program, túl sok ajándéktárgy legalább annyira traumatizálja a gyermekeket, mintha háborús övezetben élnének. Nekünk, modern szülőknek bizony érdemes lehet komolyan vennünk ezeket a tapasztalatokat és megtennünk a szükséges lépéseket az ünnepi ?zaj? tompítása érdekében? - figyelmeztet a szakértő.
A feszültséggel teli helyzetek megelőzése, a higgadt kommunikáció, az észérvek felsorakoztatása és a gyermekek érdekeinek szem előtt tartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy ez az időszak feszültségmentes legyen. Fontos tehát, hogy olyan megoldást találjunk, ami a gyerekek számára a legkevesebb stresszel jár, akár annak árán is, hogy ez esetleg egyik vagy másik családtag részéről sértődéshez vezet.
Amikor pedig már elég nagyok a gyerekek ahhoz, hogy tudatosan megéljék a karácsonyt, érdemes a szentestét egy új családi tradícióvá változtatni. Ki kell alakítani saját ünnepi hagyományainkat, melyek csak ránk és gyermekeinkre vonatkoznak (a saját igényeinkre szabottan), és a kiterjesztett családi látogatásokat pedig szép szellősen be kell osztani a téli szünet többi napjára.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések