Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kaphatunk-e koronavírus elleni oltást a szoptatás alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 22.

Forrás: babaszoba.hu

Kaphat-e oltást a szoptató anya? Abba kell-e hagyni a szoptatást, ha az anya megfertőződik koronavírussal? Szakértők válaszoltak a sokakat foglalkoztató kérdésekre.

Koronavírus elleni oltás és szoptatás (fotó: Getty Images)
Dr. Kemenesi Gábor, biológus, víruskutató és Dr. Varga Norbert, csecsemő-és gyermekgyógyász, klinikai genetikus szakorvos válaszolt a Babagenetika Egyesület által szervezett beszélgetésen a koronavírussal, szoptatással kapcsolatos kérdésekre. A Facebook nyilvános beszélgetésen bárki kérdéseket tehetett fel, a szakértők pedig igyekeztek minden kérdésre választ adni. Mi pedig összefoglaljuk a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat. (A szakértők a családtervezés, terhesség és oltással kapcsolatos kérdésekre is válaszolhat, az erről született összefoglalónk itt olvasható.)
A szoptatás és koronavírus témában az egyik legfontosabb kérdés, hogy amennyiben az anya elkapja a koronavírus-fertőzést, fel kell-e függesztenie a szoptatást? A szakértők hangsúlyozták válaszukban, hogy szoptató anya nem tudja megfertőzni a babát. A WHO egyértelmű ajánlása az, hogy a koronavírussal fertőzött anyák is szoptassanak tovább. Más a helyzet akkor, ha az anya olyan gyógyszeres kezelést kap, amely mellett nem folytatható a szoptatás, koronavírusnál ez a Favipiravir gyógyszer esetében van így, ebben az esetben ugyanis ellenjavallt a szoptatás.
Mi a helyzet az oltással? A szakértők elmondták, hogy az oltóanyag nem jut át az anyatejbe. Az oltás antitestek termelődésére ösztönzi az immunrendszert. Átjutnak-e az antitestek az anyatejbe? Úgy néz ki, hogy igen és ez azt jelenti, hogy a babát is védi - fogalmaztak a szakértők. Azt még nem tudni, hogy ez a védelem meddig tart a babánál. A kérdésekre válaszolva a szakértők elmondták, hogy szoptatás mellett is felvehető az oltás, a védőoltás beadására vonatkozó döntés minden esetben az oltóorvos felelőssége.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések