Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kanyaró: keresd a Koplik-foltot

Szerző: Jaksa Petra

2017. november 22. | Frissítve: 2018. december 18.

Forrás: babaszoba.hu

A kanyarót - nagyon hasonló tünetei miatt - gyakran összekeverik a náthával és az influenzával. Most összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót róla.

Kanyaró: keresd a Koplik-foltot

Mi a kanyaró?

A kanyaró egy igen fertőző, vírusos eredetű betegség, mely különösen az első néhány napban nagyon hasonlít más felső légutakat érintő betegségekre, náthára, influenzára.

Mik a kanyaró tünetei?

A fertőzést követően kb. 9-11 nappal magas láz, nátha és hurutos köhögés jelentkezik. Ilyenkor szoktak megfázásra vagy influenzára gyanakodni a szülők. Az egyik tünet azonban, ami megkülönbözteti ezektől, az a száj belső felén, a hátsó-alsó őrlőfogakhoz közel megjelenő cseresznyepiros, grízszerű úgynevezett Koplik-foltok. Sajnos a diagnosztizálást megnehezíti, hogy ezek viszonylag gyorsan el is tűnnek.
A másik jellegzetes tünet a bőrön megjelenő lencsényi, vöröses, majd barnás árnyalatú, gyakran nagyobb felületen is összefüggő kiütések. Ezek először a fejen, a fül mögött, az arcon, halántékon jelennek meg, majd onnan terjednek tovább a mellkasra és a törzsre, később pedig a végtagokra, a kezekre és a lábakra is.
Hogy pontosan diagnosztizálni tudják a betegséget, vérvizsgálatra is szükség van, csak így lehet ugyanis kimutatni, hogy a szervezetben megtalálhatóak-e a kanyaróra utaló specifikus antitestek.

Hogyan terjed a kanyaró?

A vírus a fertőzött személy váladékaival ürül, és cseppfertőzéssel terjed.

Hogyan előzhető meg a kanyaró?

Kanyaró elleni védőoltással, mely Magyarországon a kötelező oltások közé tartozik. Ez a mumpsz és a rózsahimlő elleni oltóanyaggal kombinálva beadott úgynevezett MMR-vakcina. A 15. hónapot betöltött babák olthatók vele, az ismétlő oltást pedig általános iskolás korban (6. osztály) kapják meg a gyerekek.

Hogyan kezelhető a kanyaró?

Mivel vírusról van szó, nincs ellene hatékony gyógyszer. Sajnos igen hosszadalmas betegség, általában 3 hét a lefutása. A tünetei mérsékelhetők láz- és fájdalomcsillapítókkal, ágynyugalommal és sok folyadék fogyasztásával. Érdekesség, hogy az A-vitamin hiánya kutatások szerint súlyosbíthatja a kanyarót, ezért az orvos esetenként A-vitamin pótlást javasolhat. Baktérium okozta szövődmények esetén antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések