Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

K-vitamin: meddig és mennyit kapjon a baba?

Szerző: Hojer Eszter

2019. június 17. | Frissítve: 2021. augusztus 23.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülöttkorban fellépő vérzékenységi állapotok megelőzésére a babáknak K-vitamint kell kapniuk. Az ő steril bélrendszerük ugyanis még nem képes vitaminok előállítására - amit később aztán "megtanulnak".

K-vitamin pótlása a születés utáni első héten

"Ahhoz, hogy a világra jött újszülött véralvadása normálisan funkcionáljon, már megszületésekor a kórházban kap egy adag (2 miligramm) K-vitamint, amit Konakionként ismerünk" - tudtuk meg dr. Kovács Tibor gyermekgyógyász szakorvostól, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatójától. Szorosan az első adagot követően, 4-7 nap múlva újabb adag Konakiont kap szájon át a baba - ezt jellemzően már az otthonában a szülők adják be neki. Javasolt lefejt anyatejben elkeverni a Konakion ampulla tartalmát, s ezt az elegyet megitatni a kisbabával.
K-vitamin: meddig és mennyit kapjon a baba?

Különbség az anyatejes és tápszeres táplálás között

"Kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemők ezután is a K-vitamin rendszeres pótlására szorulnak: a harmadik adagot egy hónapos korukban kapják, azt követően havi egy adagot kell adni nekik. Egészen addig, amíg a hozzátáplálás eljut arra szintre, hogy a napi tápanyagbevitel több, mint 50 százalékát szilárd ételből - főzelékek, zöldségek, gyümölcsök - fedezi a baba" - magyarázza az adagolást dr. Kovács Tibor. Ennek élettani hátterében az áll, hogy a hozzátáplálás megkezdésekor módosul a kisbaba bélflórája, s a megtelepedő jótékony bélbaktériumok már képesek a K-vitamin előállítására. Tehát a továbbiakban nincsen szükség a K-vitaminhiányból eredő vérzékenységi zavarok elkerülése érdekében pótolni ezt a vitamint.
Ötven százalék feletti részben vagy teljesen tápszerrel táplált csecsemők esetében pedig egyhetes kort követően egyáltalán nincsen szükség a K-vitamin további adására, a tápszerek ugyanis már tartalmazzák ezt a zsírban oldódó vitamint.

Miért fontos a K-vitamin?

Ritkán ugyan, de előfordulhat az újszülöttek első életheteiben, hónapjaiban bőr - vagy nyálkahártyavérzés, esetleg bélrendszeri vagy tüdővérzések, amelyek csillapítására, a megfelelő véralvadáshoz elengedhetetlen a K-vitamin jelenléte. "Mivel az újszülöttek steril bélrendszere ezt nem tudja előállítani, elengedhetetlen a K-vitamin adása nekik" - avat be a vitaminpótlás fontosságába a gyermekgyógyász szakorvos. Még ritkább, különösen súlyos esetekben koponyaűri vérzés, agyvérzés is felléphet a kisbabánál, olyan életveszélyes szituáció alakulhat ki, amelyben sorsdöntő lehet, hogy a baba vérzékeny-e.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések