Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jövő nyártól csak állami klinikán végezhetnek meddőségi kezelést

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 31.

Forrás: Telex.hu/Mfor.hu

Kizárólag állami meddőségi centrumok végezhetnek meddőségi kezeléseket jövő nyártól. A három magán meddőségi centrum és a kizárólag inszeminációt végző magánintézmény is állami kézbe kerülhet.

Jövő nyártól csak állami klinikán végezhetnek meddőségi kezelést (fotó: Getty Images)
"Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért a jövőben az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások elvégzése kizárólagosan állami fenntartású egészségügyi szolgáltató, valamint az egységes állami egészségügyi irányítás részét képező, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti klinikai központ hatáskörébe kerül"- idézi az Mfor.hu a javaslat szövegét.
A módosítás szerint 2022. július 1-jétől a meddőségi kezeléseket csak az állam végezheti majd el, így azoknak a szolgáltatóknak az engedélye, amelyek ezeknek a feltételeknek nem felelnek meg, 2022. június 30-án hatályukat vesztik. Már 2019-2020-ban államosították a meddőségi centrumok jelentős részét.
Jelenleg magánkézben van a kizárólag inszeminációt végző Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum, a Versys Clinics, a TritonLife Róbert Magánkórház és a Reprosys Kft. A tervek szerint viszont ezeket az intézményeket a magánszolgáltatók az államnak adnák majd át, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt, kártalanításért cserébe.
A módosításnak köze lehet az egészségügyi szolgálati jogviszonyhoz is, a törvény miatt ugyanis a nőgyógyászok és az endometriózis specialisták egy jó része a magánpraxist választotta. Emiatt az állami intézmények műtéti várólistái megint hosszúvá váltak, magán úton viszont egy ilyen műtét minimum félmillió forintnál kezdődik - írja a Telex.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések