Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jön a cigi elleni oltás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 22. | Frissítve: 2016. március 29.

Forrás: Medipress

Léteznek különféle nikotintapaszok, rágógumik és gyógyszerek, de a jelek szerint ez még mindig nem elég. A kaliforniai Scripps Institute munkatársai azon dolgoznak, hogy a nikotinfüggőség elleni oltás is mielőbb megjelenjen a piacon.

Jön a cigi elleni oltás

A legutóbbi fejlesztések még nem nevezhetőek sikeresnek, de már állítólag vannak olyan részeredmények, amelyek a siker irányába mutatnak. A kutatók célja az, hogy segítsenek azoknak, akik letennék a cigarettát, de szenvednek a nikotinéhség miatt. Tapasztalataik szerint a nikotintapaszok és rágók csekély segítséget jelentenek csupán a leszokni vágyóknak, míg a gyógyszerek számos mellékhatással - többek között pl. hallucinációval - is járhatnak, ezért egy biztonságos, hatékony vakcina kifejlesztésére van szükség.
Az oltás lényege az, hogy magára a molekulára van hatással, ezért voltaképpen csökkenti annak hatását, így a nikotinéhség várhatóan nem is jelentkezik. Egy egyszeri oltásról van szó, amelynek segítségével a nikotinfüggőség egyszerűen letehető.

A legutóbbi két klinikai kísérlet ugyan sikertelennek bizonyult, a tudósok azonban bizakodóak. Bebizonyosodott ugyanis, hogy azok a leszokók a legeredményesebbek, akiknek a szervezetében az antinikotin antitestek szintje a legmagasabb.

A kutatás a Journal of Medicinal Chemistry című szaklapban került publikálásra.

A dohányzás mint ismeretes, nem csupán azok egészségét rombolja, akik dohányoznak, hanem azokét is, akik csak a füstöt lélegzik be anélkül, hogy ők maguk cigiznének. Ilyen passzív dohányzásnak vannak kitéve például a gyerekek, akiknél egészen súlyos következményei lehetnek a passzív dohányzásnak.

Az alapvető és talán sokak számára nyilvánvaló veszélye a gyermekek passzív dohányzásának, hogy megnő a kockázata a szív-és érrendszeri betegségeknek, az allergiának, az asztmának és felelőssé tehető bizonyos fejlődési rendellenességekért is. Kevésbé ismert, de kutatások bizonyították a kapcsolatot a másodlagos dohányzás és a gyermekek viselkedészavara illetve tanulási nehézségei között. Sőt arra is találtak bizonyítékot, hogy azok a gyermekek, akik ki vannak téve a passzív dohányzásnak, kamasz korukra nagyobb valószínűséggel lesznek valamilyen mértékben halláskárosultak: mégpedig minél nagyobb mértékű a dohányfüst, annál nagyobb a halláskárosodás.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Dohányzó kismama, asztmás gyerek?
 • Rakd le a cigit és élj 10 évvel tovább
 • Nagyobb eséllyel híznak el a dohányosok gyerekei
 • A magyar ovisok 8 százaléka már kipróbálta a dohányzást

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

  Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

  Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

  Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák