Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jól megsétáltat a babakocsi!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 8. | Frissítve: 2016. január 11.

Forrás: Medipress

Egy tanulmány szerint a brit édesanyák az első évben 1028 kilométert tolják a babakocsit csak azért, hogy kisbabájukat elaltassák.

Azért, hogy az apróságot mindenképpen elringassák, az anyukák hetente legalább hatszor viszik sétálni csecsemőjüket, és minden alkalommal átlagosan 3,2 kilométert tesznek meg. Egy év alatt ez összesen 1028 kilométer, ami a London és Svájc közötti távolságnak felel meg. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a ringatást követően a sétálás a második legnépszerűbb módja a babák elaltatásának.
A Pampers Baby-Dry megbízásából készült tanulmány arról számol be, hogy az anyák 42 százaléka tologatja az utcán a gyerekét kizárólag azért, hogy elaltassa. Ezzel szemben a szülők csupán 34 százaléka autóztatja babáját abban a reményben, hogy elnyomja az álom.

A kutatás szerint az átlagos édesanyáknak alig több mint 3 kilométert kell autózniuk ahhoz, hogy csecsemőjük elszundítson. A szakértők úgy vélik, hogy a babakocsi vagy az autó mozgása azt a mozgást utánozza, amit a magzat az anyaméhben érzett, ezért elaltatja a csecsemőket.

Te is sokat tolod a babakocsit?


A kutatók úgy vélik, a baba tologatása babakocsival egyértelmű pozitívumokkal jár. Egyrészt a napi rutin részévé válik, másrészt az újdonsült édesanyák kimozdulnak, és nem érzik annyira elszigeteltnek magukat. A veszélye viszont az, hogy amikor megállnak, a baba újra felébredhet, és senki sem szeretne kilométereket masírozni az éjszaka közepén.

A kutatók éppen ezért úgy vélik, a csecsemőknek meg kell tanulniuk maguktól elaludni a megfelelő alvási rutin és környezet segítségével, ezért ha lehetséges, az édesanyának és a csecsemőnek is érdemes más módszereket igénybe venni.

Tényleg ilyen nehéz?

- A kutatás eredményének megfelelő értelmezéséhez azt is tudni kell, hogy Nagy-Britanniában a csecsemők többségét nem szoptatják már az élet első heteiben sem, így a legegyszerűbb és legbiztosabb altatási, megnyugtatási módszer, a szoptatás nem is szerepelhet a palettán. Örökzöld téma, hogy a babának meg kell tanulnia egyedül elaludni.

Számtalan tanácsadó könyv foglalkozik ezzel a témával, pedig a dolog talán nem is ennyire bonyolult, hiszen nem arról van szó, hogy a baba NEM TUD elaludni, hanem inkább arról, hogy bizonyos elalvási módszereket, teljesen érthető módon - előnyben részesít. Normális, hogy egy kisbaba, pici gyerek a szülőhöz bújva, az ő biztonságos közelségében szeretne aludni - tette hozzá W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC.

Ezeket is olvasd el:
 • Tente, baba, tente
 • Babakocsi: alap, extra, mi kell még?
 • A babakocsik világa - Minden, amit vásárlás előtt tudnod kell
 • Babakocsival vagy anélkül?!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák