Baba

Jogsértő, ha nincs rooming-in a kórházban

Székely László ombudsman a szaktárcához fordul, mert jogsértő, amikor az újszülöttet egészségügyi indok nélkül választják el születése után az édesanyjától. Bevett gyakorlat ez a kórházakban.
2019. Február 15.
Jogsértő, hogy egészségügyi indok nélkül választják el az újszülöttet az édesanyjától

Két civil szervezet sérelmezte, hogy ma Magyarországon bevett gyakorlat, hogy elválasztják egymástól az újszülöttet és az anyát. Az ombudsmannak küldött beadványukban kifejtették, hogy az eljárás ellentétes az egészségügyi törvény azon rendelkezésével, amely az anya és a gyermek szempontjából is az együttes elhelyezést, az úgynevezett “rooming-in” rendszert tekinti főszabálynak.

Székely Láaszló ombudsman vizsgálatot indított és a jelentésében kifejtette, hogy a szülés, születés utáni időszakban is érvényes a magánszféra és a család védelmének követelménye, az állam feladata, hogy erősítse ennek az elvnek a tiszteletben tartását – írja a 444. hu az MTI nyomán.

A jogállamiság és a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét, illetve a családi élet tiszteletben tartásához való jogot sérti minden olyan kórházi gyakorlat, amely – a törvényi garanciákat figyelmen kívül hagyva – egészségügyi indok nélkül, külön kérés ellenére elválasztja az újszülöttet az édesanyjától a szülést követő kórházi ellátás során.

Az anyának joga van ahhoz, hogy az újszülöttel egy helyiségben helyezzék el, amennyiben ez nem jelent bármelyikükre is egészségügyi kockázatot. A törvény egységnek ismeri el az anyát és gyermekét, értékként határozza meg a háborítatlan együttlétüket. Nem fogadható el, hogy ezt a törvényi garanciális szabályt az egyes intézmények házirendje vagy ellátási gyakorlata kiüresítse, relativizálja, vagy lerontsa.

A jelentésben az ombudsman kiemelte, hogy a szobatársak esetleges kényelme, az intézmény bababarát minősítésének hiánya, anyagi, infrastrukturális helyzete, vezetőinek álláspontja, az osztályon bevett munkarend, a napi rutin, vagy az ott dolgozó személyzet attitűdje nem képezheti jogi akadályát a gyermekközpontú megoldások kialakításának. Az ilyen érvek jogilag nem megalapozottak. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülést követő napokban az anya – kimerültsége, fáradtsága okán, indoklási kötelezettség nélkül – bármikor kérheti a kórházi személyzet segítségét a gyermek gondozásában.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 444.hu