Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jógával és meditációval javítható az agyműködés és az energiaszint

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 13.

Forrás: Medipress

A Waterloo Egyetem legújabb kutatási eredményei szerint már napi 25 perc Hatha jóga vagy "mindfulness meditáció" végzésével serkenthető az agyműködés.

Jógával és meditációval javítható az agyműködés és az energiaszint

Javulnak a kognitív funkciók, a célorientált koncentrációs képesség és az érzelmi kitörések kordában tartása is egyszerűbbé válhat.
"Mind a Hatha jóga mind a mindfulness meditáció az összpontosítási képesség fejlesztésére fókuszál. Míg a jóga során a különböző testpozíciókra és a légzéstechnikák elsajátítására helyeződik a hangsúly, a mindfulness meditáció során az önmagunkra és a jelenre való koncentrálás és a stresszoldási technikák elsajátítása a cél."- nyilatkozta Peter Hall, a School of Public Health & Health Systems egyik docense.
A tanulmány 31 résztvevőjével 25 perc Hatha jógát, 25 perc mindfulness meditációt végeztettek, kontrollként pedig egy csendes szobában 25 percig olvasniuk kellett.
A különböző elfoglaltságokat követően pedig a végrehajtó funkciók felmérésére alkalmas feladatokat végeztettek velük, melyben szignifikánsan jobban teljesítettek a meditációs és a jógagyakorlatokat követően. A tanulmány egy másik érdekes megfigyelése szerint a Hatha jóga és a mindfulness meditáció az energiaszint növelésére is pozitív hatást gyakorolt, bár a két gyakorlatot összehasonlítva a Hatha jóga jelentősen hatékonyabbnak bizonyult.
"Számos elmélet létezik arra, hogy vajon a fizikai gyakorlatok, mint a jóga, hogyan növelhetik az energiaszintet és a kognitív teljesítőképességet"- nyilatkozta Kimberley Luu, a tanulmány vezetője. "Az egyik ilyen teória szerint a megemelkedett endorfinszint, az agyi véráramlás növekedése és a figyelemelterelő gondolatok átmeneti kiiktatása lehet a kulcs. A magyarázat egyelőre még nem tisztázott."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák