Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jobban tűrik a stresszt a babusgatott csecsemők

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 11. | Frissítve: 2017. április 13.

Forrás: Medipress

A kínai filozófus, Lao Tzu szerint a szerelem nemcsak a szívünkre, hanem gondolatainkra is hat. A Douglas Mental Health University Institute-ban végzett kísérletek alátámasztják ezt az örökérvényű megállapítást.

Babusgasd bátran, csak jót teszel vele!


Két közlemény eredménye szerint az anyai gondoskodás segíti a csecsemők agyfejlődését, és ellenállóbbá teszi őket a felnőttkori stresszel szemben. Az anyatej mennyisége és minősége, valamint az anya-gyermek kapcsolat minősége befolyásolja a felnőtt utódoknak a stresszre adott válaszát. Az eredményekről a Developmental Psychobiology-ban olvashatunk.
"Vizsgálatainkból kiderül, hogyan befolyásolják a korai élettapasztalatok az utódok egészségét és viselkedését" - nyilatkozta Claire-Dominique Walker, a cikk első szerzője. "Bizonyítottuk , hogy rágcsálóknál a magas zsírtartalmú étrend a terhesség és szoptatás időszakában csökkenti a stresszre való érzékenységet." Amikor a rágcsálómama nyalogatja a kicsinyét, akkor éppen felnőttkori stressztűrő képességét növeli.
"Az eredmények fontos tanulsággal szolgálnak a gyereknevelés terén is. Az anyai táplálkozásnak és a csecsemő gondozásának is hatása van a gyerekek egészségére" - véli Lindsay Naef PHD hallgató, a kutatócsapat tagja. A fiatal férfiak és nők stresszre adott válaszát meghatározza a korai szülői gondoskodás minősége, olvashatjuk a Journal of Psychiatry and Neuroscience című lapban. A korai életszakaszban szerzett tapasztalatok befolyásolják, hogyan küzdünk meg felnőttkorban a stresszel.
A vizsgálat során megmérték a stressz élettani és pszichés jellemzőit, valamint a stresszhormon (kortizol) szintjét. "Meglepő módon mind a magas, mind az alacsony szintű anyai gondoskodás alacsony kortizolszintekkel járt" - mondta Jens Pruessner kutató. Ám a gondos anyai törődés emelte az önbecsülés szintjét, míg az elhanyagolás következménye alacsony önbecsülés lett.
Pruessner a jelenség összetett okaira hívta fel a figyelmet, amikor szóvá tette, hogy az alacsony stresszhormonszintek csak a lelki tényezőkkel együtt értékelhetőek, csak azokkal együtt jelezhetik előre, milyen későbbi betegségek alakulhatnak ki az egyénnél a stressz hatására.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések