Baba

Jobban hallgatnak édesanyjukra a kismamák

A terhes és gyerekágyas kismamák nem követik gondolkodás nélkül az orvos tanácsait, valószínűbb, hogy édesanyjuk illetve nagymamájuk már bevált tapasztalatai szerint cselekszenek - áll egy új tanulmányban.
2010. Június 12.

A Londoni Royal Holloway University Department of Health and Social Care kutatói három egymást követő generációját kérdezték a terheseknek, olyanokat, akik a 70-es 80-as illetve a 2000-es években szültek. A megkérdezettek szerint édesanyjuk illetve nagymamájuk a lehető legjobb szándékkal adják tanácsaikat.

A korábban született kismamák legfőbb információforrásuknak a női rokonaikat nevezték meg. A fiatalabbak, az 1980-as és 2000-es csoport a szülői tanácsokat összevetette az orvosi, szülésznői és védőnői tanácsokkal, de utánanézett a hallottaknak az interneten és a szakirodalomban is.

“A korábbi generációknak igen nagy a hitelességük” – mondta el Nicolson professzor. “A média és az egészségügy nyomása ellenére a nők ki tudják választani a számukra hasznosat a sok lehetőség közül.” A vizsgálatba bevontak mindegyike mellőzte a neki nem tetsző tanácsokat, és akkor is követte az anyai intelmeket, ha az az egészségügyben dolgozók tanácsainak ellentmondott.

A nők a kapott tanácsokat átbeszélik a női rokonokkal és ez sok esetben vezet a tanácsok meg nem fogadásához. Például annak ellenére, hogy a nőknek a koffeinadag csökkentését javasolják a terhességük során, a vizsgálatba bevont egyik édesanya azért ivott továbbra is teát, mert nagymamája szerint neki az megszüntette a reggeli rosszulléteit.

Nicolson professzor szerint azok fogadják el az egészséges életmódra vonatkozó tanácsait az egészségügyieknek, mint például a dohányzás tilalmát, a rendszeres testedzést, a gyógyszerek és alkohol kerülését, akik összhangban élnek testükkel, és mindezek érdekében nem kell megerőszakolják természetüket. Hozzátette azt is, hogy ha az összes előírást túl komolyan vesszük az fölösleges izgalmakhoz vezethet, mely adott esetben károsabb lehet, mint néha meginni egy pohár bort, vagy lágysajtot enni.

Professzor Paula Nicolson és Dr. Rebekah Fox közleménye a Journal of Health Psychology folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress