Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jobb, ha a gyerek hamar megtanul magától enni

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 3. | Frissítve: 2017. október 11.

Forrás: Medipress

A kezdő szülők rengeteg tanácsot kapnak, hogy hogyan kell a csecsemőt a tejről egyéb ételekre szoktatni. Sok szülő attól tart, ha nem ő eteti a babát, az veszélyes. Egy kísérlet azonban egy óriási előnyt mutatott ki.

Jobb, ha a gyerek hamar megtanul magától enni

A szakemberek egy friss kutatásra alapozva azt állítják, hogy szó sincs fulladásveszélyről: épp ellenkezőleg, a gyerek így nem csak többet eszik, de nyugodtabb is.
Új-zélandi szakemberek 206 csecsemőt vizsgáltak: véletlenszerűen a csapat egyik felét kanállal etették, míg a másik fele lehetőséget kapott arra, hogy - hat hónapos kor után - maga egyen. Egészségügyi szakemberek segítettek a szülőnek abban, hogy mit tegyen fulladozás esetén. (6 hónapos korban már rendszerint tud ülni a baba, így biztonságosan tud enni.)
Ezután a szülők rendszeresen -hét, nyolc, kilenc és tizenkét hónapnál - felmérték a szülők reakcióit, és megkérdezték, milyen gyakorisággal tapasztalták, hogy a gyerek félrenyert valamit.
Kiderült, hogy az összes gyerek 35 százaléka nyelte félre az ételt, és ez a 35 százalék ugyanolyan arányba oszlott el a kanállal etetett és a saját kezűleg evő babák között. Kiderült azonban, hogy az utóbbi csoport tagjai szívesebben és többet is ettek, mint társaik. "Ha nagyon figyelünk, a félrenyelés elkerülhető, illetve szükség esetén hamar közbe lehet lépni" - fogalmazott Dr. Racheal Taylor, az Otago Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.
Összegzésképpen elmondható, hogy a korai önállóságra szoktatás javítja az étvágyat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák