Baba

Jobb, ha a gyerek hamar megtanul magától enni

A kezdő szülők rengeteg tanácsot kapnak, hogy hogyan kell a csecsemőt a tejről egyéb ételekre szoktatni. Sok szülő attól tart, ha nem ő eteti a babát, az veszélyes. Egy kísérlet azonban egy óriási előnyt mutatott ki.
2016. Október 03.

A szakemberek egy friss kutatásra alapozva azt állítják, hogy szó sincs fulladásveszélyről: épp ellenkezőleg, a gyerek így nem csak többet eszik, de nyugodtabb is.

Új-zélandi szakemberek 206 csecsemőt vizsgáltak: véletlenszerűen a csapat egyik felét kanállal etették, míg a másik fele lehetőséget kapott arra, hogy – hat hónapos kor után – maga egyen. Egészségügyi szakemberek segítettek a szülőnek abban, hogy mit tegyen fulladozás esetén. (6 hónapos korban már rendszerint tud ülni a baba, így biztonságosan tud enni.)

Ezután a szülők rendszeresen –hét, nyolc, kilenc és tizenkét hónapnál – felmérték a szülők reakcióit, és megkérdezték, milyen gyakorisággal tapasztalták, hogy a gyerek félrenyert valamit.

Kiderült, hogy az összes gyerek 35 százaléka nyelte félre az ételt, és ez a 35 százalék ugyanolyan arányba oszlott el a kanállal etetett és a saját kezűleg evő babák között. Kiderült azonban, hogy az utóbbi csoport tagjai szívesebben és többet is ettek, mint társaik. “Ha nagyon figyelünk, a félrenyelés elkerülhető, illetve szükség esetén hamar közbe lehet lépni” – fogalmazott Dr. Racheal Taylor, az Otago Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Összegzésképpen elmondható, hogy a korai önállóságra szoktatás javítja az étvágyat.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A legjobb kézzel ehető falatok a babának
  • Metszőfoggal született, nem szoptatják
  • Hozzátáplálás: 5 trend előnye és hátránya
  • Forrás: Medipress