Baba

Jó pelenkával könnyebb az alvás

Aki már túl van néhány pelenkázáson, az tudja, hogy a kérdésre a válasz nem mindig egyértelmű. Gyakori, hogy nem jó méretet választunk, gyakran kifolyik a pisi, vagy a teli pelenka egy idő után eldeformálódik.
2016. November 28.

A babának a testtömegének megfelelő méretű pelenkára van szüksége. A testtömeg tekintetében szinte minden márka esetében van átfedés, így érdemes kipróbálni az éppen aktuális méretekből a kisebbet és nagyobbat is. Előfordulhat, hogy nagyobb méretre váltásnál kifolyik a pisi, ilyenkor érdemes félretenni ezt a típusú pelenkát és visszatérni az addig használthoz.

A kisbabák számára is fontos a kényelem. A leggyakoribb sírást kiváltó okok között szerepel a megtelt, kényelmetlen pelenka. Nappal viszonylag könnyen észrevesszük, ha ilyen gond van, azonban az éjszakák másak. Akár 12 órán keresztül is viselhetik a babák ugyanazt a pelenkát.

Éjszaka még fontosabb, hogy a pelenka megfelelő szárazságot és védelmet biztosítson a babának, megelőzve a nedves pelenka okozta alvászavarokat, hiszen a pihentető alvás hozzájárul egészséges fejlődésükhöz.

„Alvásszükségletünk életünk során az újszülött kortól idős korig csökken. – mondja Dr. Gyarmati Andrea, gyermekgyógyász. – Ugyanakkor személyfüggő is, hogy kinek mennyi az alvásigénye, de amennyiben valami zavaró körülmény adódik, bizony senki sem alszik jól.

Egy baba nem stresszel, még nincsenek megélhetési gondjai, és ha szeretik és kényeztetik, elegendő étel-italt kap, tisztán tartják, és főképpen jól gondozzák, és sokat foglalkoznak vele, békésen alszik, amikor annak itt van az ideje. De a pihenésbe bármi belezavarhat, ami nem jó a babának. Így egy nedves, tele pelenka is kellemetlenségeket okozhat.”

Jó pelenkával könnyebb az alvás

A Pampers továbbfejlesztett Active Baby-Dry típusú pelenkája 3 nedvességfelszívó csatornával rendelkezik, így a korábbi termékhez képest a pelenka kevésbé duzzad fel, nem áll össze egy csomóba. A nedvesség felszívását a mikro gyöngyök végzik, melyek a súlyuknál 30-szor több nedvességet tudnak elnyelni. Közvetlenül a baba bőrével gyorsan száradó, puha rétegek érintkeznek. A nyugodt alvás a csecsemők esetében összefüggésbe hozható a baba fizikai és kognitív fejlődésével, mindennapi hangulatával és társas kapcsolatteremtő képességével.

Mindenképp fontos kipróbálni több típust, méretet, és megfigyelni babánk viselkedését, alvását, bőrét. Ha úgy látjuk, a pelenka valamilyen szempontból nem megfelelő, váltsunk a babánk és saját érdekünkben.