Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jó pár műanyag termék eltűnik júliustól, a fültisztító pálcika is

Szerző: Babaszoba.hu

2021. június 2.

Forrás: hvg.hu

Kedd este jelent meg a kormányrendelet, miszerint júliustól egy sor műanyag termék forgalomba hozását megtiltják. A rendelet megszegőit büntetni fogják.

Jó pár műanyag termék eltűnik júliustól, a fültisztító pálcika is (fotó: Getty Images)
Jövő hónaptól, azaz július 1-től tilos lesz az egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala - írja a hvg.hu. A tilalom megszegőit "hulladékképződés megelőzésével kapcsolatos jogszabály" szerint büntetik. Az alábbi termékeket tilos lesz forgalomba hozni:
 • fültisztító pálcika;
 • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
 • tányér;
 • szívószál, italkeverő pálcika;
 • léggömbökhöz - kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat -  rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve
  a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
 • expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, fogyasztása általában az edényből történik, készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást;
 • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
 • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is;
 • azon könnyű műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.
2023. január 1-től az italtartó pohárra is kiterjed a tilalom, beleértve annak fedelét is.
Nem vonatkozik a kormányrendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohárra és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó EU-irányelv hatálya alá tartozó szívószálakra és pálcikákra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák