Baba

Jó eséllyel lesznek egészséges felnőttek a koraszülöttekből

Egy új kutatás olyan felnőtteket egészségi állapotát vizsgálta, akik koraszülött babaként jöttek világra.
2019. Október 29.
Jó eséllyel lesznek egészséges felnőttek a koraszülöttekből (Fotó: iStock)

Egy új, svéd kutatás szerint az 1970 és 1990 között koraszülöttként világra jött babák többsége súlyos egészségügyi komplikációk nélkül érte meg a felnőttkort. A tanulmányban, melyet a Journal of the American Medical Association nevű folyóiratban publikáltak, 1973 és 1997 között született csecsemőkre vonatkozó adatokat vizsgáltak, akiknek 5,8%-a volt koraszülött. A kutatók ezután 2015-ig vizsgálták az emberek egészségi állapotát, amikor ezek a személyek 18-43 évesek voltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy vannak-e olyan betegségeik, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a tüdőbetegség, illetve a neuropszichiátriai rendellenesességek.

A koraszülött személyek 55%-a életben volt 2015-ben, és semmiféle súlyos fizikai vagy mentális egészségügyi problémájuk nem volt. Ez nem sokkal rosszabb arány, mint az időben született személyeknél, ahol ez 63% volt.

A tanulmány vezetője, Dr. Casey Crump szerint a megállapításaik jól példázzák, hogy a koraszülöttként világra jötteknek is jó lehet az ellenálló képessége, és egészségi állapotuk is megfelelő. – Annak ellenére, hogy a koraszülötteknek fokozott a kockázata több krónikus rendellenességre, mégis jó lehet az egészségi állapotuk felnőttkorukra – mondta el Dr. Crump.

A koraszületésnek számos egészségügyi kockázata lehet ugyanis, hiszen például a tüdő, a szem, az emésztőrendszer fejlődése még nem fejeződött be teljesen. De szerencsére a koraszülött gyerekek túlélési esélyei az 1970-es évek óta folyamatosan növekednek, és azok a koraszülöttként világra jött emberek, akik most 30-40 évesek, bizonyítják, hogy a mai koraszülött babáknak jó esélye van arra, hogy egészséges felnőttek legyenek.

(VIA)

Korábbi írásaink: