Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jelzáloghitel elengedés - feltételek, összegek

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 13.

Forrás: babaszoba.hu

Azok a családok választhatják a jelzáloghitel elengedést, akik második, harmadik gyermeket vállalnak - ők 1-4 millió forinttal csökkenthetik a fennálló lakáshitel-tartozásukat.

Azok a családok, amelyek több gyermeket szeretnének, és jelzáloghitel-tartozásuk van, 2019. július 1-jétől a második és további gyermek vállalása esetén élhetnek a családvédelmi akcióterv részét képező jelzáloghitel-elengedés lehetőségével is.
Jelzáloghitel elengedés - feltételek, összegek (Fotó: Getty Images)

Milyen feltételei vannak a jelzáloghitel elengedésnek?

 • A jelzáloghitel elengedés csak a gyermek születését megelőzően fennálló, fel nem mondott lakáscélú jelzáloghitel-szerződés esetén igényelhető.
 • Az igénylő a lakáscélú jelzáloghitel-szerződés adósa lehet. A házastársak és az élettársak csak együttesen igényelhetik a támogatást, abban az esetben is, ha a jelzáloghitel-szerződésnek csak az egyik fél az alanya. A lakáscélú jelzáloghitel fedezetét képező lakásban az igénylőnek - együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen - legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.
 • Az igénylőn/igénylőkön kívül más adós nem szerepelhet a hitelszerződésben. Az igénylő házaspáron vagy élettárson kívül nem lehet más adóstárs.
 • A lakáshitel elengedésre való jogosultság feltétele az igénylőnek vagy együttes igénylés esetén az igénylők egyikének 2018. január 1-je után született harmadik vagy további vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, valamint a kérelem benyújtásának időpontjában az édesanya legalább 12. hetét betöltött várandóssága, a kérelem benyújtásának időpontjában meglévő magzata. Ha második gyermek után igénylik a támogatást, neki 2019. július 1-je után kell születnie.
 • A jelzáloghitel elengedés csak az igénylővel egy háztartásban élő gyermekek után igényelhető - ez a gyermek nagykorúsága esetén nem feltétel. Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén figyelemebe kell venni az összes velük egy háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermeket is.
 • A jogosultság további kritériumai a büntetlen előélet, és a köztartozás-mentesség. Emellett az igénylőnek teljes bizonyító erejű magánokiratban tudomásul kell vennie, hogy a más személy által igényelt támogatásnál már számításba vett gyermek a támogatás igénylésénél nem vehető figyelembe - tehát egy gyermek után csak egyszer igényelhető lakáshitel elengedés.

Mekkora összeget írnak jóvá a jelzáloghitelből?

Míg korábban a harmadik és további gyermekek után 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzálog-hiteléből, addig 2019. július 1-jétől már:
 • a második gyermek után igényelhető 1 millió forint,
 • a harmadik gyermek után 4 millió forint,
 • a további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás igényelhető a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére.

Mire használható fel a támogatás?

A támogatás elsősorban az igénylő jelzáloghitel-szerződéséből eredő tőketartozása csökkentésére használható fel. Ha a tőketartozás összege nem éri el a támogatás összegét, úgy a támogatás a tőketartozás járulékai - ide nem értve a késedelmi kamatot - csökkentésére használható fel.
Abban az esetben, ha kérelem benyújtásának időpontjában a jelzáloghitel tőketartozása és járulékainak összege alacsonyabb, mint az igénybe vehető támogatás összege, az igénylő legfeljebb a tőketartozás és járulékai összegének megfelelő támogatásra jogosult.

Hogyan igényelhető meg a jelzáloghitel elengedés?

 • A jelzáloghitel elengedés nem jár automatikusan, meg kell igényelni. A jelzáloghitel elengedésre vonatkozó kérelmet a kormányhivatalnál kell benyújtani. A támogatásra való jogosultság feltételeit igazoló dokumentumok hiánytalan meglétét a kormányhivatal, illetve - ha a kérelmet a kormányablaknál nyújtották be - a kormányablak ellenőrzi.
 • A kormányablak a kérelmet mellékleteivel együtt a benyújtást követő napon továbbítja a kormányhivatalnak. A kormányhivatal vagy - ha a kérelmet a kormányablaknál nyújtották be - a kormányablak a kérelem benyújtásáról és a becsatolt dokumentumokról igazolást ad az igénylőnek.
 • Az igénylőt a kormányhivatal értesíti a támogatásra jogosító feltételek fennállásáról és a támogatás összegéről a támogatást megállapító határozat megküldésével, valamint elküldi a pénzügyi intézmény részére a támogatást megállapító határozatot az annak véglegessé válását követő napon.
 • A pénzügyi intézmény a támogatást előtörlesztésként teljesíti a a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára, a megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül, egy összegben. A pénzügyi intézmény nem számíthat fel az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget.
 • A támogatás igénybevételével történő előtörlesztés esetén a folyósítást követő 10 napon belül a pénzügyi intézmény köteles változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztőrészleteit újraszámolni, és arról a támogatott személyt és a kormányhivatalt értesíteni.
A kérelmek elérhetők itt: kormanyhivatal.hu.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések