Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jelentősen bővül a gyed extra!

Szerző: Babaszoba.hu

2015. május 17.

Forrás: MTI

A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Már a baba féléves korától is jár majd a gyed extra


Novák Katalin elmondta, eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást.
Az államtitkár a budapesti konferencián arra is emlékeztetett, hogy a gyed extra 2014. januári bevezetése előtt az anyáknak választaniuk kellett a gyed és a munkajövedelem között; a kettőt együtt nem kaphatták meg.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a GYED extra minden 2 év alatti gyermek után külön-külön jár. Ez azt jelenti, hogy az a nő, akinek két 2 év alatti gyermeke van és visszatér dolgozni - akár részmunkaidőben is - a fizetése mellett két gyedet kap.

Az államtitkár a rendezvényen azt hangoztatta, hogy egy ország, egy nemzet akkor lehet hosszú távon sikeres, ha a családokat erősíti, rájuk épít, az ő boldogulásáért tesz. Azt is elmondta, egy kormányzás akkor lehet eredményes, ha nem bontja elemeire a családokat, ha nem külön nézi a gyermekeket, a nőket, az időseket, az álláskeresőket vagy a munkavállalókat.

A konferencia címére - Civilekkel a családokért - utalva Novák Katalin arról beszélt: a kormány célja a családok jólétének növelése, ebben pedig szerinte megkerülhetetlen partnerek a családbarát közgondolkodás elterjesztésében szerepet vállaló civil szervezetek, köztük a rendezvény házigazdája, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.

Kitért arra: egyre több munkaadó ismeri fel, hogy akkor lehetnek igazán sikeresek, ha erősítik a cégen belüli családbarát szemléletet, ha támogatják munkatársaikat abban, hogy "bátran vállalják családi hátterüket". Hozzátette, ahogy Európa több országában, Magyarországon is egyre inkább elterjed a gyermeknevelés melletti munkavállalás, és úgy látják, a nők szívesebben és bátrabban vállalnak gyereket akkor, ha látják, hogy összeegyeztethető lesz a családi életük a munkájukkal.

Ahol a gyermekvállalás és a munkavállalás egymást erősítő és nem egymást kizáró tényező, ott sokkal több gyermek születik - fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne használja ki azt a tudást, képességet és tenni akarást, amely a magyar nőket jellemzi.

Az államtitkár a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom rendezvényén a családok nemzetközi napja alkalmából családbarát munkahely díjakat adott át. A díjazottak között volt mások mellett Újbuda, Vác, Szentendre, Dévaványa, Kétújfalu önkormányzata, továbbá a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a budapesti és a váci fegyház és börtön, a Debreceni Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a budapesti Uzsoki utcai Kórház, az Orosházi Kórház, a Központi Statisztikai Hivatal és a Heves Megyei Kormányhivatal. Nagyvállalati kategóriában díjat kapott az IT Services Hungary Kft., az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Magyar Telekom Távközlési Nyrt., a Magyar Nemzeti Bank, a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. valamint a DM Kft.

Novák Katalin március 26-án hirdette meg a Családbarát munkahely elnevezésű pályázatot, akkor azt mondta, a cél az, hogy a kismamák számára könnyebbé tegyék a család és a munka összehangolását.

Az 50 millió forint keretösszegű pályázatra vállalatok vagy költségvetési, közigazgatási szervek, önkormányzatok jelentkezhettek, amelyek azt vállalták, hogy legalább egy éven át egy - általuk kitalált vagy már máshol működő - konkrét családbarát programot folytatnak.

A program lebonyolítását az akadémiai konferenciát is szervező - a tervezett gyerekek megszületését támogató - Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány segítette. A mozgalmat 2009-ben Kopp Mária orvos hívta életre azzal a céllal, hogy annyi gyerek születhessen, ahányat a családalapító fiatalok terveznek; ennek érdekében a civil szervezet számos konkrét javaslatot terjesztett már a kormányok elé, ezek közül többet be is építettek a kormányzati családpolitikába.

Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.

A mozgalom 2013-ban elérte, hogy az Országgyűlés valamennyi frakciója közös nyilatkozatot adjon ki, amelyben a politikusok vállalták, támogatni fognak minden olyan családpolitikai intézkedést, amely a születésszám növekedését eredményezheti.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések