Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jelek, hogy túl erős a tejleadó reflex

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 8. | Frissítve: 2021. július 6.

Forrás: lll.hu

Milyen jelek utalnak arra, hogy erős a tejleadó reflex? Probléma-e, ha túl sok tej termelődik?

Jelek, hogy túl erős a tejleadó reflex (fotó: Getty Images)

Mi is az a tejleadó reflex?

A tejleadó reflex a mellben lévő mirigyek összehúzódása és a tej kipréselése a tejcsatornába, hogy a baba szopni tudjon. A tejleadó reflexet általában a baba szopása váltja ki, de beindulhat attól is, ha csupán a babánkra gondolunk vagy érezzük az illatát. Ha a tejleadó reflex a baba szopizása közben, annak hatására váltódik ki, akkor egyszer csak azt vesszük észre a babánk nagyokat kortyol. Ha nem szopizás közben váltódik ki a tejleadó reflex, akkor könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy átázott a pólónk, csöpög a tej.

Milyen jelei lehetnek az erős tejleadó reflexnek?

A La Leche Liga az alábbi jeleket sorolja fel, amelyek arra utalhatnak, hogy túl gyorsan jön a tej, erős a tejleadó reflex.
  • félrenyel, fulladozik, nem jut levegőhöz, köhög a szoptatás alatt, mintha a tej túl gyorsan jönne;
  • gyakran húzza a mellet szoptatás alatt;
  • rászorít a mellbimbóra a tejleadó reflex beindulásakor, hogy lassítsa a tej áramlását;
  • kattogó hangokat ad ki szoptatás közben;
  • gyakran bukik és/vagy hajlamos bélgázosságra;
  • időszakonként visszautasítja a mellet;
  • általában nem szeret komfort-szopni.
A túl erős tejleadó reflex általában túltermeléssel is jár. Az erős tejleadó reflex egy sor szoptatási kellemetlenségért, sőt komolyabb nehézségért felelős.

Hogyan segítsünk a babának?

A babának abban kell segíteni, hogy megbirkózzon a gyorsan jövő tejjel. Lehetséges, hogy hetekig is eltarthat, mire ez bekövetkezik, ezért először a legfontosabb a türelem.
Különféle mellre helyezési módok segíthetnek:
Úgy helyezzük el a babát a mellen, hogy "hegynek felfelé" szopjon, ilyenkor a gravitáció van segítségünkre, ugyanis lassítja az anyatej áramlását a baba szájában. A leghatékonyabb tartások azok, amikor a baba feje és torka a mellbimbó szintje fölött helyezkedik el. Néhány tartás, amit érdemes kipróbálni:
- olyan bölcsőtartás, amikor az anya hátradől,
- olyan hónaljtartás, amelyben az anya hátradől,
- függőleges hónaljtartás - majdnem olyan, mint a hagyományos hónaljtartás, ám a baba szinte ülő helyzetben szopik az anyával szemben, fekvés helyett ,
- oldalt fekvő helyzet - a baba ki tudja csorgatni a felesleges tejet a szájából, amikor az túl gyorsan jön,
az úgy nevezett "ausztrál testhelyzet", ebben a pozícióban az anya a hátán fekszik, a baba pedig rajta hasal, vagyis szemben az anyával. Ezt a testhelyzetet azonban ne használjuk rendszeresen, mert tejcsatorna elzáródáshoz vezethet.

Mit tehetünk még?

Sokszor büfiztessük meg a babát, ha sok levegőt nyel.
Szoptassunk gyakrabban, így lecsökken a szoptatások között felhalmozódott tej mennyisége.
Etessük meg a babát akkor, amikor álmos és nyugodt. A baba gyengédebben fog ilyen állapotban szopni, a tej áramlása pedig lassabb lesz.
Várjuk ki, amíg a tejleadó reflex beindul, ekkor vegyük le a babát a mellről és a tejet fogjuk fel egy törölközővel vagy textilpelenkával. Amikor lassul a tej áramlása, tegyük vissza a babát a mellre. Addig fejjük a mellből a tejet, amíg a tej áramlása lassabb lesz és csak ekkor tegyük rá a babát a mellre. Ez a módszer azonban további tejtermeléshez vezet, ezért csak akkor alkalmazzuk, ha már semmi nem vált be.
Ha a baba jól gyarapszik, akkor elég, ha csak az egyik mellből kínáljuk meg etetésenként. Ha a baba befejezi a szopást az első mellen és továbbra is szopni akar, ugyanarra a mellre tegyük vissza. Ha a másik mell időközben nagyon feszülne, fejjünk le egy kis tejet a feszülés csökkentésére, majd használjunk hideg borogatást.
Semmi olyasmit ne használjunk, ami serkenti a tej termelődését.
Az etetések között használhatunk hideg borogatást a mellre (30 perc borogatás után legalább egy órányi szünetet kell tartani). Ez lassítja a vérkeringést és a tejtermelést.
Próbáljuk meg a babát egy mellből etetni egy bizonyos időtartamon keresztül, például 2-3 órás blokkal, majd esetleg növeljük ez az időt félórás időszakokkal. A szoptatások gyakoriságát és hosszát ne befolyásoljuk, egyszerűen tegyük a babát vissza mindig ugyanarra az oldalra a megadott időtartamon belül. Ha a másik mell feszülne, akkor fejjünk le egy kis mennyiséget és használjunk hideg borogatást.
Még egy módszerrel megpróbálkozhatunk. Mindkét mellet fejjük le, majd fejés után azonnal tegyük mellre a babát. Ezután osszuk blokkokra a napot (ahogy az előzőekben láttuk), minden alkalommal, amikor a kisbaba jelzi, hogy szopni szeretne, ugyanazt a mellet ajánljuk fel neki. A következő blokkban pedig a másik mellet kínáljuk fel a babának.
Sokan tapasztalják azt, hogy a baba 12 hetes korára a tejleadó reflex csökken, ennek hormonális okai is lehetnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések