Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jelek, hogy aszimmetrikus a gyermekA Kiss-szindróma jelei

Szerző: Kiss Virág

2018. december 6. | Frissítve: 2020. február 9.

Lektor: Dr. Rédly Mónika

Forrás: babaszoba.hu

A Kiss-szindróma a fej-és a nyakízület rendellenes állásából eredő funkciózavart jelenti, amelynek jellemző tünete a fej ferde tartása.

Jelek, hogy aszimmetrikus a gyermek (Kiss-szindróma)
A Kiss-szindróma fogalma - mely tulajdonképp egy rövidítés - dr. Heiner Biedermann sebész és kiroterapeuta nevéhez köthető. A Kiss rövidítés a Kopfgelenk (feji ízület), Induzierte (kiváltotta), Symmetrie (szimmetria), Störungen (zavarok) német szavakból tevődik össze, vagyis a fej -és a nyakízület rendellenes állásából eredő zavarokat jelenti.

A Kiss-szindróma

A Kiss-szindróma lényege, hogy az első nyakcsigolya minimális elmozdulása következtében aszimmetria keletkezik az első nyaki ízületben, és kialakul az egyik jellemző tünet, a fej ferde tartása. Ennek következtében pedig számtalan panasz jelentkezhet.
A Kiss-szindróma kialakulásának hátterében többféle ok is állhat, így például a méhen belüli ferdefekvés és a farfekvés, az ikerszülés vagy a magzat túlhordása. A szakértők szerint ugyanakkor a sürgősségi császármetszésre és a szülés alatti traumákra (Kristeller-műfogás, vákum, fogó) is visszavezethető a Kiss-szindróma kialakulása.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A Kiss-szindrómát "csendes gyilkosnak" is nevezi a szakirodalom, mert - ahogy Biedermann fogalmazott - a gyermekorvosok sokszor figyelmen kívül hagyják vagy félrediagnosztizálják a tünetegyüttest.

A Kiss-szindróma tünetei

A Kiss-szindrómás gyermekek mozgásmintája eltér a megszokottól: általában gyengébb az izomtónusuk, és megfigyelhető náluk a karok és a lábak aszimmetrikus mozgása.
Az ő esetükben a furcsa, ferde testtartás az, ami rögtön feltűnik a szülőnek: ez lehet a fej és a nyak oldalirányú tartása vagy hátrafeszítése.
A baba C-alakú (kifli)testtartást vesz fel, és mivel a csigolyák vonalát követi a fej, ezért alakul ki a jellemző oldaltartás. A Kiss-szindrómás gyermekek végtagjaikat szintén fixált helyzetben tartják.
Feltűnő tünet lehet még az arc és a fej aszimmetriája is. Ilyenkor az orr vonala eltér a középvonaltól, és az egyik oldali orca és szem hangsúlyosabb lesz.
A Kiss-szindrómás babák feje hátul laposabb, és gyakran figyelhető meg aszimmetrikus kopasz folt ezen a területen, valamint feltűnő lehet a nyaki tarkótáj túlérzékenysége is. A vállak és a nyaki terület érzékenysége miatt egyébként ezek a babák erőteljesen tiltakoznak öltöztetéskor.
A Kiss-szindróma egyik típusára (Kiss II) jellemző, hogy a gerinc túlnyújtottsága miatt a gyermek nem tud a hasán feküdni, és nem mászik; de előfordulhat az is, hogy a gyermek nagyon keveset mozog, túlságosan nyugodt és látványosan késik a mozgásfejlődése. Érdekesség, hogy ezek a babák folyamatosan keresik azt a testtartást és pozíciót, ami fájdalommentes számukra (spontán kompenzáció), emiatt például előfordulhat, hogy hamarabb állnak fel, mint kellene.
A Kiss-szindrómás babák viselkedésére jellemző, hogy tartósan és sokat sírnak. Megfigyelhető náluk szopási nehezítettség (csak az egyik oldalról hajlandóak szopizni) és nyelési zavarok, gyakori bukás és nyáladzás is kialakulhat.
Fontos tudni, hogy a tünetek akár a nyaknál lejjebb lévő területeken is jelentkezhetnek. A Kiss-szindróma esetében kialakulhat egyoldali csípőfejlődési rendellenesség, de akár dongaláb is.

A Kiss-szindróma diagnózisa és kezelése

Ha a szülőben felmerül a gyanú, hogy gyermekénél Kiss-szindróma állhat fenn, és a ferdeség valamint egyoldalúság tüneteit véli felfedezni, akkor szakemberhez (manuálterapeuta, kiropraktőr) kell fordulni mihamarabb. A Kiss-szindróma gyógyításában a kranio-szakrális terápia valamint a Dévény-torna is segítséget nyújthat.
Fontos, hogy a baba kezelése mielőbb elkezdődhessen, hiszen minél tovább fennmaradnak a problémák, annál nehezebb lesz helyreállítani. Előfordulhat, hogy a Kiss-szindróma miatt a pici nem tud szopizni, ez a probléma pedig nem fog megoldódni szakember segítsége nélkül, ne halogassuk tehát a kezelés elkezdését.
A szakember az alapos fizikális vizsgálatot követően speciális finom kimozgatásokkal segít abban, hogy a rendellenes tartás helyreálljon. A kezelés teljesen fájdalom- és kockázatmentes, egy kívülálló számára szinte észrevétlen.
Jó tudni!
A kezeletlen Kiss-szindróma óvodás- és iskoláskorban is számtalan problémával járhat. Az étkezési nehézségek, nyelési zavarok mellett a beszédfejlődéssel, a tanulással, a koncentrációval és a szocializációval is akadhatnak gondjai a gyermeknek, de egyéb fejlődés- és viselkedésbeli elmaradások is jelentkezhetnek nála.
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák